Банките от еврозоната планират да ограничат потока от кредити към

...
Банките от еврозоната планират да ограничат потока от кредити към
Коментари Харесай

Банките от еврозоната предупреждават за кредитен спазъм

Банките от еврозоната възнамеряват да лимитират потока от заеми към бизнеса през лятото. Причина са упованията им държавните управления да стартират да свиват схемите си за гарантиране на заемите, сочи разбор на Европейската централна банка, учреден на резултатите от изследване, извършено през юни измежду 144 институции. Кредиторите са споделили за тримесечния преглед на ЕЦБ, че плануват "значително стягане на кредитните стандарти за кандидатстващите за заеми предприятия " през третото тримесечие на 2020-а.

Откакто пандемията удари Европа, държавните управления от Стария континент са подсигурили отпуснати заеми за стотици милиарди евро на борещия се за оцеляване бизнес. Националните централни банки и ЕЦБ пък наводниха банковата система със свръх-евтини заеми при негативни лихвени проценти, с цел да подтикват кредитната интензивност. Което окуражи търсенето на заеми от фирмите от еврозоната, достигнало рекордно висок размер през второто тримесечие, установи в изследването си ЕЦБ. И добавя, че пораженита от пандемията са провокирали "остра потребност от ликвидност за оборотен и за работен капитал ".

Европейските централни банкери установяват, че през идните месеци може да пресъхне кредитирането на компаниите, които разчитат на банково финансиране, с цел да се оправят с породения от COVID-19 стопански спад. Подобен сюжет може да докара до удар върху работните места и върху растежа през второто полугодие.

Преди дни Испанската централна банка прикани Мадрид да усили схемата си за кредитни гаранции над оповестените 100 милиарда евро поради опасения, че тя скоро ще бъде изчерпана. Председателят на огромен заемодател от еврозоната пък е споделил пред "Файненшъл таймс ", че към този момент е лимитирал достъпа до заеми, с цел да запази капитала си в очакване на решението на ЕЦБ дали ще позволи на банките с по-силни салда да възобновят разпределянето на дивиденти.

Жак-Ален Рейнолдс - икономист в "Кепитъл икъномикс " - планува, че стягането на стандартите за корпоративно кредитиране "ще окуражи съответните държавни управления да удължат схемите за гарантиране на заемите най-малко до края на годината ". Той счита още, че плануваното ограничение на банковите заеми ще е "много по-умерено " от кредитния конвулсия по време на финансовата рецесия от 2008-а.

Кредитните институции са уверили ЕЦБ, че са стегнали едва условията си към кандидатстващите за заеми предприемачи през второто тримесечие и отхвърлените молби са намалели с 12 %. Което се дължи главно на държавните гаранции, подкрепящи кредитния поток къв действителната стопанска система. Другите изводи на ЕЦБ са, че дребните и междинните предприятия са търсели по-активно корпоративни заеми в сравнение с едрите компании, като най-предпочитани са били краткосрочните заеми, до момента в който търсенето на средства за финансирането на вложения е паднало внезапно. Значително са намалели и молбите за ипотечни заеми през второто тримесечие, а търсенето на потребителски и на други заеми от семействата "са паднали до рекорден най-малко от 2003-а когато ЕЦБ стартира да прави това тримесечно изследване ".

Банките от еврозоната чакат по-слаб растеж на интереса към бизнес-кредитите през третото тримесечие, до момента в който апетиътът за ипотеки, потребителски и други заеми за семействата евентуално ще се ускори след премахването на наложените от пандемията ограничавания.

Резултатите от обзора, в композиция с разочароващите данни за индустриалното произвеждане на еврозоната през май, свидетелства за нежното възобновяване на общността от болестта, която се чака да тласне блока на еврото в рекордно дълбока криза за следвоенния интервал. Въпреки рекордният 12.4% растеж на индустриалния артикул на еврорегиона през май, той към момента е с 20% по-нисък от миналогодишното си ниво. Очакванията на вложителите за възобновяване на немската стопанска система пък са паднали през юли, сочи последният преглед на авторитетния институт ZEW, който следи настройките им.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР