Банките негласно ще охлабят примката около врата на своите длъжници,

...
Банките негласно ще охлабят примката около врата на своите длъжници,
Коментари Харесай

Банките: „Жестокостта им се сломи“*

Банките мълчешком ще охлабят примката към врата на своите длъжници, сподели анкета на „ БАНКЕРЪ “. Това няма да бъде оповестено като съгласувани ясни и безапелационни ограничения свързани с изключителното състояние поради ковид. Причината е, че всеки съответен случай ще се гледа настрана и на благосклонност за закъснели вноски ще разчитат единствено длъжници, които са изпаднали в действителност в неспособност да се оправят с борчовете си.

Досега единствено Fibank (Първа капиталова банка) огласи съответно решение в тази област. Във връзка с подхванатите ограничения от страна на европейските и националните институции, които целят да подтикват банките да продължат те да финансират нужната поддръжка на семействата и предприятията, изпитващи краткотрайни усложнения, Fibank (Първа капиталова банка) дава опция на всички свои клиенти да отсрочат заплащанията по заеми, в случай че те самите или техният бизнес са наранени по някакъв метод от обстановката с ковид (COVID-19), написа в известието..

Предложението важи за всички клиенти на Fibank, които изпитват краткотрайни финансови усложнения да посрещат отговорностите си към банката било то по потребителски, ипотечни и жилищни заеми или заеми за микро компании, дребни и междинни предприятия, корпоративно кредитиране, в това число и вноските по кредитни и бизнес кредитни карти.

Първа капиталова банка дава опция на своите клиенти да изискат и

нарастване по лимитите на кредитните си карти,

както и по-дълги гъвкави погасителни проекти, до момента в който имат потребност от сходно подпомагане.

„ Надяваме се, че нашето предложение ще помогне на клиенти и цели браншове, които по някакъв метод към този момент са или ще бъдат наранени от по-ниски доходи поради разпространяването на ковид в целия свят. То е ориентирано и към евентуалните закани, които всеки фамилен бизнес в България може да понесе. Приканваме всички наши клиенти оптимално да употребяват мобилното приложение MyFibank.

При нужда да се свързват с контакт центъра на банката и да заплащат безконтактно в комерсиалните обекти, като част от своите персонални ограничения за отбрана против разпространяването на вируса “, показа господин Никола Бакалов – изпълнителен шеф и член на УС на Първа капиталова банка.

Почти всички останали банки насочиха покана до своите клиенти да употребяват каналите за отдалечено банкиране и да заобикалят визити на клонове и офиси. Ако това се постанова - да се съблюдават всички санитарно-хигиенни условия за предотвратяване от болестта.

Нови ограничения евентуално предстоят. Но надали у нас ще се копира италианската решителност. Там бе натрапен мораториум върху изплащането на ипотечните заеми към банките от страна на семействата и на банковите заеми за дребните компании. Държавата им става поръчител, с цел да не настава банкова рецесия поради неизплащането им.

Финансистът Емил Хърсев, показа извънредно за „ БАНКЕРЪ “, че милостивото отношение към просрочията няма да бъде привилегия за всеки. Банките обаче ще създадат по този начин, че строгите и крайните насилствени ограничения да отпаднат краткотрайно. Той даже счита, че в случай че това бъде огласено за всички клиенти, бавенето на заплащанията надали ще се трансформира в всеобщ спорт. Защото хората ясно си дават сметка, че всяко закъснение

влече след себе си наказателни лихви

и надали хора, които не са наранени от изключителното състояние ще си разрешат лукса да се бавят.

"Нямам подозрение, че банките сами ще намерят гъвкави схеми и сами ще създадат разнообразни оферти към своите клиенти ". Това съобщи министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

По думите ѝ това са търговски взаимоотношения и никоя банка няма потребност от неприятни заеми. "Всяка една банка ще измисли нужния инструментариум, който да предложи на клиентите си. "

Банкери подсетиха, че тенденция за сходно смекчено държание на банките дават и подхванатите от Европейската централна банка ограничения, които бяха леко разхлабени във връзка с финансовите условия. Пренесено на наша почва, това значи, че банките няма да бъдат крайни и пунктуални при краткотрайни усложнения на длъжниците си да посрещнат отговорностите си по договорите.

Банките надали ще разрешат лукса да натрупат нови неприятни заеми, по-скоро ще намерят общ език с длъжниците си, безапелационен е Хърсев.

Той е уверен, че облагата на банките е спряла трайно стремежа си нагоре, откакто през последните години

бяхме очевидци на двуцифрен напредък.

По данни на Българска народна банка за 2019 година банковата система е с облага от 1.675 милиарда лева, с 3 млн. лева по-малко от 2018 година, когато бе реализиран най-хубавият финансов резултат, бил даже върха от златните времена отпреди финансовата рецесия.

Прави усещане, че задържането на растежа на банковите облаги се случва през последния месец на 2019 година. През всички месеци преди този момент трезорите отчитаха по-добри индикатори от предната година, като в края на ноември чистата облага на бранша бе 1.5 милиарда лева или с 59 млн. лева повече от ноември 2018 година

Като съществена причина банкерите сочат ниските лихви, респективно изтънелия марж сред лихвите по заеми и депозити. Ако в статистиката на Българска народна банка се гледат единствено лихвите по нов бизнес се вижда, че лихвите по заемите не са изключително ниски на фона на нулевите проценти по депозитите. Би могло да се намерения, че банките не престават да печелят добре от лихвените маржове. Истинската картина обаче е в данните за лихвите по салдата, откъдето се вижда, че кредитните лихви за няколко години са се сринали 2-3 пъти.

Разпространено е и схващането, че увеличените банкови такси би трябвало да компенсират незадоволителния доход от лихви. Чрез покачване на такси и комисиони банките компенсират през последните години намалелите доходи от главната си активност - кредитирането, настояват аналитици. За цялата 2019 година от такси и комисиони банките са събрали чисто 1.106 милиарда лева, което е с 40.5 млн. лева повече от преди година.

Взаимозаменяемостта обаче е привидна,

тъй като отново банковата статистика демонстрира, че единствено сред 1/3 и ¼ от брутния приход на банките преди начисляването на административните разноски и провизиите се дължи на таксите.

На фона на кредитния взрив приходите на банките от лихви остават на същото равнище от 2018 година - чистата рентабилност от лихви е 2.745 милиарда лева Лихвите по заемите не престават да са на рекордно ниски равнища - ипотеките са приблизително под 3%, а потребителските заеми към 8%. Доходността по депозитите пък от ден на ден се приближава до нулата, като фирмените влогове в евро от няколко месеца са даже негативни. Очакванията на финансисти и банкери е политиката на Европейската централна банка за поддържане на ниски лихви да продължи през тази, както и през идната година.

Преди месец финансовият министър Владислав Горанов призна, че сега се води спор дали да бъдат въведени негативни лихви върху депозитите на жителите. С новата действителност - COVID-19, това ще остане единствено едно самоуверено предложение от предишното.

*Перифраза по заглавието на стихотворение на П. Р. Славейков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР