Банките Креди Суис“ и Барклис“, петролната компания Роснефт“ и гигантът

...
Банките Креди Суис“ и Барклис“, петролната компания Роснефт“ и гигантът
Коментари Харесай

Могъщ бизнес: Катарският инвестиционен фонд - обединение на банки, петролни и автомобилни компании, футболен отбор ...

Банките „ Креди Суис “ и „ Барклис “, петролната компания „ Роснефт “ и колосът в търговията с потребни изкопаеми „ Гленкор “, бижутерийната компания „ Тифани “ и футболният тим „ Пари Сен Жермен “. Кое сплотява всички тези водещи международни имена в бизнеса и спорта? Във всички тях забележителен дял има Катарският капиталов фонд. Катарският капиталов фонд (Qatar Investment Authority) е народен фонд на Държавата Катар, който е профилиран в реализирането на вътрешни и външни вложения. От основаването си през 2005 година Qatar Investment Authority е натрупал 335 милиарда $ активи, което прави държавният капиталов фонд 14-ти по величина в света, написа БГНЕС.

История на основаването и задания

Предшественикът на Катарския капиталов фонд е основаният през 2000 година Висш съвет за вложение на държавните запаси. Неговата задача е да се влага остатъкът на приходите от катарската стопанска система. Самият фонд е основан през 2005 година от емира на Катар Хамад бин Халифа ал Тани (оглавявал страната от 1995 до 2013 г.) за преразпределение на държавните доходи, получени от продажбата на петрол и газ, за да разнообрази катарския стопанска система, възстановяване на конкурентоспособността си и да се понижи зависимостта от износа на сила. Стратегическата цел на фонда е превръщането на Катар в един от най-големите международни финансови и капиталови центрове.

Управление

Катарският капиталов фонд принадлежи на държавното управление и се регистрира непосредствено пред Висшия съвет по въпросите на стопанската система и вложенията (основният държавен орган, който взема решения по въпроси в региона на стопанската система, енергетиката и инвестициите), който се управлява от емира на Катар шейх Тамим бин Хамад ал Тани. Управлението на фонда се реализира от съвет на шефовете. Негов ръководител е шейх Абдула Бен Хамад бин Халифа ал Тани. Седалището на фонда е в Доха, столица на богатото на природен газ емирство.

Дейност

Катарският капиталов фонд е член на Международния конгрес на държавните капиталови фондове и в активността си се придържат към " правилата от Сантяго ", признати през 2008 година и определящи интернационалните стандарти за ръководство на държавните фондове и за откриване на финансова информация.

Приоритетни посоки на вложенията на Фонда са покупка на акции на огромни компании, кредитиране, покупка на скъпи бумаги, благородни метали, валути, недвижими парцели и така нататък Основните вложения са в страни от Европа, Съединени американски щати, както и в редица страни от Азиатско-Тихоокеанския район. Средства за вложение от фонда се отделят от Висшия съвет по въпросите на стопанската система и вложенията. Катарският капиталов фонд е най-големият вложител на фондовия пазар в страната, има огромни дялове от Националната банка на Катар, самолетната компания Qatar Airways има мажоритарен дял в телекомуникационния водач Ооrеdоо QЅС, който оперира в 12 страни.

В чужбина на фонда принадлежат дялове от компании като Volkswagen (Германия) и Tiffany & Co. (САЩ), банките Barclays (Великобритания) и Credit Suisse (Швейцария). Фондът също по този начин има акции в летище Хийтроу и магазините Harrods в Лондон, бизнес региона Canary Wharf в английската столица и други Държи забележителен пакет от скъпите бумаги на компанията за търговия с потребни изкопаеми Glеnсоrе. Освен това той купи парижкия футболен отбор Пари Сен Жермен през 2011 година. Катарският фонд има 14.4% в Hapag Lloyd. Концерни като Hochtief, Porsche и Solarworld имат опит с катарски акционери. Наскоро Катар се ангажира в Турция. Освен това купи дялове в “Роснефт”, а във френския тръст Lagardere усили дяловете си.

Финансовият доклад на фонда е скришен. Информация за реализираните от него вложения става известна с помощта на изявления в медиите за съответни покупко-продажби.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР