Банките имат 5 дни да предложат правила за мораториум върху

...
Банките имат 5 дни да предложат правила за мораториум върху
Коментари Харесай

БНБ даде 5 дни на банките за кредитите

Банките имат 5 дни да предложат правила за мораториум върху заемите, излиза наяве от позиция на Българска народна банка. " На 3 април 2020 година Управителният съвет на Българската национална банка одобри решение, че ще съблюдава гласуваните в Европейския банков орган (ЕБО) Насоки по отношение на законодателните и частните мораториуми върху заплащания по заеми по отношение на COVID-19 (EBA/GL/2020/02), за което уведомихме ЕБО ", се споделя в позицията на Българска народна банка. Насоките са оповестени на интернет страницата на ЕБО.

Ето известието на Българска народна банка:

" Мораториумите върху заплащания по банкови заеми могат да бъдат ефикасен инструмент при краткосрочни ликвидни усложнения на клиентите на банките. Много компании и жители биха изпитали такива усложнения, в случай че работата им бъде лимитирана или прекратена в следствие от ограниченията против COVID-19. Това от своя страна може да се отрази неподходящо и върху кредитните институции, доколкото при съществуващата регулаторна рамка отсрочените или прекъснати заплащания по отпуснати заеми водят до спомагателни разноски и финансови условия в банките.

Ето за какво насоките на ЕБО вкарват краткотраен принцип, че мораториумите върху заплащания по банкови заеми не водят до прекласифициране на експозиции под формата на преструктуриране или несъблюдение при изискване, че ограниченията са учредени на национално законодателство и са контрактувани и прилагани на равнище банков бранш.

На база на гласуваните в ЕБО насоки Българска народна банка изиска от комерсиалните банки да предложат за одобряване в период до 5 работни дни обединен план на правила за частен мораториум върху заплащанията по банкови заеми във връзка със обстановката с COVID-19.

Изготвените от банките правила, след утвърждението им от Българска народна банка, ще дават за интервала на тяхното деяние еластичност на банките да оферират на техните клиенти облекчения по заплащания по банкови заеми.

Детайли за облекченията за жители и компании ще бъдат оповестени с публикуването на разпоредбите за частния мораториум ".

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР