Банките да въведат общи правила за защита на дарителските сметки,

...
Банките да въведат общи правила за защита на дарителските сметки,
Коментари Харесай

Дарителският форум предлага банките да имат общи правила за дарителските сметки

Банките да вкарат общи правила за отбрана на дарителските сметки, открити в интерес на физически лица. Това предлага Българският дарителски конгрес (БДФ) на Асоциацията на банките в България (АББ), оповестява организацията. Целта е да се подсигурява целевото консумиране на дарителски средства, тъй че да се съблюдава експлицитната воля на донорите и тези пари да са предпазени от злоупотреби.

Форумът е админ на DMS - платформа за набиране на дарения, в която огромна част от акциите са за лекуване. Организацията показва, че изисква от физическите лица да откриват дарителски сметки, в чиито контракти категорично да са записани изискванията за безсрочност на сметката и надзор на разноските.

На базата на своя опит организацията вижда редица недостатъци при част от в този момент съществуващите дарителски сметки и предлага съответни ограничения за тяхното отбягване в бъдеще.

Най-голям риск от злоупотреби основава неналичието на уговорка за безсрочност, което разрешава трансформирането на дарителските сметки в елементарни разплащателни сметки след избран интервал, както и на механизъм за надзор на изразходването на дарителските средства в съответната сметка, показват от форума.

Примери за правилно формирани контракти за дарителска сметка, в които детайлно са обхванати всички значими моменти, са Райфайзенбанк, Обединена българска банка, Уникредит Булбанк, Първа капиталова банка и Централна кооперативна банка, показва организацията.

В договорите на последните две банки участва още една доста основна уговорка. Тя регламентира дейностите на бенефициента при смяна на събитията, поради които е открита дарителската сметка, а точно – обвързване при гибел на лицето или надхвърляне на нужната сума за лекуването да бъде посочена друга дарителска сметка със сходна идея, към която да бъдат трансферирани посредством подаяние средствата.

" Такава уговорка е от изключителна значимост за съблюдаване на волята на донорите, защото не позволява наследяването на дарителски средства по общия ред при гибел на титуляр на сметка. Ето за какво бихме желали такова изискване да участва във всеки контракт за дарителска сметка във всички банки ", разяснява, представена от организацията, Красимира Величкова, шеф на фонда.

Няма законова регулация, която да изисква от банките да ползват идентичен метод към предлагането и ръководството на дарителските сметки. Но съгласно форума приемането и използването на стандарт за обслужването на дарителските сметки във всички банки в България освен ще подсигурява в по-голяма степен целесъобразното консумиране на дарителските средства, само че и ще пази имиджа на банките като институции, на които клиентите могат да имат цялостно доверие, в това число за това, че пазят ползите им като донори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР