Банкирането в Европа и България преминава през най-голямата си трансформация

...
Банкирането в Европа и България преминава през най-голямата си трансформация
Коментари Харесай

Банкери: Технологиите и иновациите ще преобразят банкирането

Банкирането в Европа и България минава през най-голямата си промяна в модерната история. На 13 януари, новата инструкция за платежните услуги - инструкция (ЕС) 2015/2366 - влезе в действие. Тази регулация се чака да преобрази банковата промишленост и за банкери и за консуматори.

Според PSD2, банките са задължени да отворят платежните си системи за други компании и да обезпечат достъп до своя API, или приложно-програмен интерфейс, на лицензирани трети страни. Това значи, че всяка лицензирана компания с платежни услуги може да ги предлага непосредствено на клиентите на банките.

В резултат, надпреварата по нововъведения в България и Европейски Съюз стартира и една от първите финтек компании да адресира пазара в страната ни е европейския иноватор Auka. Компанията разгласи, че към този момент предлага платформата си в България и е в договаряния с банки в страната ни.

Нови изследвания, извършени от Auka, демонстрираха, че доста банкери считат, че техните организации ще преминат през разрушителна смяна като резултат от втората инструкция за платежните услуги в Европейски Съюз – PSD2. Според изследването измежду върховен мениджмънт от банковия бранш в България, 26% от банковите експерти в страната ни се тормозят, че огромните софтуерни компании като Гугъл, Фейсбук или Amazon ще играят роля в разрушаването на банкирането във типа му, в който го познаваме и половината от тях считат, че банкирането ще премине през фундаментална смяна през идващите пет години. Много имат вяра, че софтуерните колоси от ден на ден ще одобряват роля на банки.

И до момента в който 1/3 от банкерите в България към момента изследват опциите за въвеждане на PSD2, 13% от тях споделят, че са решили да си партнират с финтек компании за нови решения. В същото време, повече от 40% изпитват угриженост за въздействието на PSD2 върху тяхната организация, а други 30% считат, че организацията им ще премине през основна смяна с цел да отговори на новите регулации като 60% от банкерите възнамеряват измененията да бъдат въведени през първата половина на 2018 година.

Даниел Дьодерлайн, CEO и създател на Auka, споделя, че фирмите като Гугъл, Apple, Фейсбук и Amazon, които към този момент имат милиарди консуматори, познават силата на данните от тях:

„ Когато към този момент могат да оферират гъвкави и новаторски платежни решения на клиентите си в Европа, като резултат от PSD2, тогава ще следим същинската офанзива за банковите клиенти от страна на софтуерните колоси. Когато една компания има стотици хиляди или милиони клиенти, които употребяват платежните й решения, тя може елементарно да генерира доходи посредством такси за трети страни, нови финансови услуги или посредством продажба на маркетинг информация на други компании.

За да може обичайните банки да са конкурентни на новите играчи, те ще би трябвало да разрушат своите бизнес модели и да основават новаторски платежни решения, които са мечтани от потребителите. Банките към момента имат огромно преимущество пред Фейсбук – те знаят по какъв начин да ръководят заплащанията и сигурността. Това, което им липсва сега е схващане за множеството благоприятни условия на хоризонта “.

Auka е съвършеният образец за унищожител в промишлеността и в това време сътрудник на банките. Компанията е учредена от Даниел Дьодерлайн, бизнесмен и специалист в мобилните заплащания и PSD2 и първият, който вкарва мобилните заплащания в Норвегия.

Компанията на Даниел, Auka, бе първата, която започва мобилни заплащания в Норвегия и първата FSA контролирана компания за финансови услуги, която оперира на 100% от облачната платформа на Гугъл и първата, която предложи на европейските банки съответстващи на регулациите решения за мобилни заплащания посредством SaaS модел. Проектирайки своята платформа за заплащания от позиция на банките, търговците и клиентите, норвежката компания се трансформира в най-бързо растящия финтек в Европа през 2016 година, а през 2017-а завоюва премията CFI Magazine Technology Awards за най-хубава мобилна платежна платформа в Европа.

Днес Auka предлага цялостна самостоятелна платформа за платежни решения на интернационалните банки за мобилни заплащания, услуги за търговци и други новаторски решения. С помощта на Гугъл Cloud Platform, Auka построи мощна и устойчива платформа за финансови услуги, които могат да обслужат непрестанно увеличаващия се размер от мобилни транзакции.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР