Банкерите, които консултират компаниите за листването им на фондовата борса,

...
Банкерите, които консултират компаниите за листването им на фондовата борса,
Коментари Харесай

Предколедният подарък на Фед възражда надеждите на IPO пазара през 2024

Банкерите, които съветват фирмите за листването им на фондовата борса, се надяват, че новата година ще донесе възобновяване на първичните обществени предлагания (IPO), откакто Федералният запас на Съединени американски щати алармира за евентуален край и назад придвижване на най-бързото повишаване на лихвените проценти от десетилетия насам, написа в собствен разбор Reuters.

" Пазарите за първоначални обществени предлагания ще бъдат доста по-добри през 2024 година, в сравнение с бяха през тази година, и интуицията ми подсказва, че както размерите, по този начин и достъпът ще се усъвършенстват с напредването на годината ", споделя Даниел Лудвиг, световен началник на пазарите на дялов капитал (ECM) в Goldman Sachs.

Този позитивен сигнал идва след сложна година за банкерите. Досега 2023 се обрисува да бъде втората най-лоша за покупко-продажбите на ECM през последното десетилетие (след 2022 г.) с привлечени досега 532 милиарда $, съгласно данни на Dealogic.

Конкретно в областта на IPO през 2023 година се следят най-ниските равнища на интензивност от 2016 година насам.

Някои от листваните през тази година компании означиха краткотраен спад в цените на акциите си на вторичния пазар, в това число производителят на чипове Arm Holdings и производителят на сандали Birkenstock. Много от тях обаче към днешна дата се търгуват над емисионната си цена на фона на световното рали на акциите, подхранвано от възходящия консенсус, че лихвените проценти са достигнали своя връх.

" Има ясно схващане, че в най-лошия случай се намираме в пауза за повишението на лихвените проценти, а в най-хубавия - при започване на спад ", подчертава Стефан Буйна, основен изпълнителен шеф на европейската борсова група Euronext.

Според него това ще накара вложителите да трансферират активи от облигации към акции.

Положителната прогноза на Лудвиг от Goldman Sachs за 2024 година към момента е надалеч от времената на взрив през 2021 година Въпреки това през идната година основаната в Сингапур фешън група Shein може да стане обществена, като се оповестява за оценка от 90 милиарда $, откакто неотдавна тя подаде документи за IPO в Съединени американски щати.

Групата Permira пък се приготвя да листне Golden Goose, известна с първокласните си маратонки, в Милано в договорка, която може да набере към 1 милиарда евро, настояват вътрешни източници.

Консултантите на сходни покупко-продажби чакат фондовете за изкупуване да бъдат значим източник на бизнес през идващите месеци, защото те са подложени на напън да върнат капитала на вложителите след една от най-слабите години за излизане на частните финансови вложения от десетилетие насам.

" Налице са предпоставките за обновяване на пазарите на IPO, а частните финансови фондове имат огромни активи, които са привлекателни за вложителите на обществения пазар ", споделя Гарет Маккартни, световен съ-ръководител на ECM в UBS.

Някои мениджъри на активи се стремят да излязат на борсата сходно на фирмите от портфейла си, с цел да финансират разширението си и да разрешат на притежателите си да продадат своите дялове. Британската CVC да вземем за пример възнамерява да съживи проектите си за листване, откакто отсрочва обсъжданото първично обществено предложение по-рано това тримесечие.

" Разделянето на компании и отделянето на звена също е вид за идната година ", споделя Андреас Бернсторф, началник на отдела за ръководство на финансовите потоци в BNP Paribas за Европа, Близкия изток и Африка (EMEA).

Очаква се към тях да се причислят европейски конгломерати като Bayer, Renault, Sanofi и Vivendi, които към този момент имат оповестени проекти за изследване на евентуални отделяния на свои бизнес подразделения.

Банкерите предизвестяват, че пазарът ще би трябвало да види няколко сполучливи първоначални обществени предлагания през новата година, преди да може да се отвори за по-широка група компании. Президентските избори в Съединени американски щати също могат да лимитират времето, през което фирмите ще имат достъп до пазарите на дялов капитал през втората половина на 2024 година

Докато пазарът на първоначални обществени предлагания се възвръща, дилърите се надяват да продължат да събират такси от образуване на продажби на дялове и увеличение на капитала на компании, които към този момент са обществени.

" Вторичните разпродажби бяха определяща характерност през тази година и ще продължат да бъдат такава и през идната, въпреки и в по-малка степен поради огромния размер през 2023 година ", споделя Джеймс Палмър, началник на ECM за EMEA в Bank of America.

През последните няколко месеца акционери продадоха многомилиардни дялове в компании като Heineken и London Stock Exchange Group. Правителствата също започнаха да се освобождават от дялове в банки, избавени по време на минали рецесии, в това число Monte dei Paschi и ABN Amro.

Предвид по-високите разноски по заемите управителните препоръки на сдруженията могат да се извърнат и към личния си капитал и конвертируемия си дълг като опция за рефинансиране на идните падежи на дълга.

" Смятам, че 2024 година има капацитет да бъде доста друга ", показва Алоке Гупте, съпредседател на интернационалния отдел за ръководство на дългови принадлежности (ECM) в JPMorgan. " Макар че волатилността евентуално ще се резервира, има ли аргументи да се счита, че 24-та година може да бъде по-добра от 23-та? Да, в огромна степен. "

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР