Банкерът Цветан Василев давал по 10 млн. лева месечно на

...
Банкерът Цветан Василев давал по 10 млн. лева месечно на
Коментари Харесай

Цветан Василев давал по 10 млн. лева месечно на ТВ7

Банкерът Цветан Василев давал по 10 млн. лв. месечно на ТВ 7, като парите били обезпечавани от заеми, отпускани на близки до него компании. Това стана ясно по време на съвещанието по делото за банкрута на КТБ, което се гледа в Специализирания съд, заяви " 24 часа ".

Днес беше първото съвещание, на което главният очевидец Бисер Лазов стартира да дава отговор на въпроси. От 26 март досега той правеше ревю. Първи правото на въпроси имат от прокуратурата, като те се отнасят до компаниите, свързани с Василев, само че регистрирани на името на негови доближени или чиновници.

В началото на съвещанието той изясни, че в случай че на моменти се стопира в отговора си, това не се дължи на терзание, а на негов говорен недостатък още от детските години. И посочи, че ще употребява писмени бележки.

Обстоятелственото му пояснение изнерви юристите на подсъдимите, които на няколко пъти го прекъснаха и желаеха той да дава отговор на съответните въпроси съответно.

" Не мога да давам отговор като някакъв ром по някаква дедесарска тематика ", отговори Лазов в своя отбрана.

Съдът също му обърна внимание, че би трябвало да е по-конкретен на съответните въпроси.

Първото сдружение, за което беше питан, бе " Акванада ". Оказа се, че компанията е основана след 2005 година и неин притежател по документи се водела счетоводителка във компанията на Василев. Това сдружение било от вида сдружения, които са регистрирани на хора, неприближени на Василев, само че които го познават и работят в негови офиси. Дружеството не развивало никаква активност, нямало и собствен личен състав. Адресът му бил адрес на един от чиновниците на Цветан Василев. С заем, провиснал на сдружението през 2011 година, е бил повишен капиталът на корабостроителница Русе.

Второто сдружение, за което бе питан, бе " Арестон " ЕОД. То се водело на името на Александър Радев, дълготраен чиновник на Василев и началник на неговата защита. Той бил толкоз доближен на някогашния банкер, че даже Василев участвал на негово празненство послучай юбилея му. То също нямало лична стопанска активност и личен състав.

" Идеята беше да се финансирали те друго от Василев ", изясни Лазов.

През 2013 година след обява във вестник " Капитал " озаглавена " Държавата КТБ " Цветан Василев доста се ядосал и изискал да се записват още компании. Лазов, на който в този ден трябвало да създадат интервенция на зъбите, му обяснил, че повече няма благоприятни условия да обезпечава хора. Тогава Василев му обяснил, че той ще има грижата оттук насетне.

" След месеци забелязах, че започнаха да се появяват имената на нови сдружения, а на електронната поща идваха писма за регистрацията на нови компании, които бяха техните самобитни кръщелни свидетелства ", добави главният очевидец.

Той беше запитан и за още две компании, регистрирани, с цел да получават заеми от КТБ, а тези пари отивали за погасителни вноски и лихви. Лазов още веднъж напомни, че с заем от банката Цветан Василев си е купил и аероплан.

По делото с изключение на банкерът, който се укрива в Белград, подсъдими са още 17 души. Процесът продължава с въпроси на прокуратурата за регистрация на други компании на свързани с Василев хора.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР