Банката ще увеличи кредитирането на ВЕИ проекти до 2020 г.,

...
Банката ще увеличи кредитирането на ВЕИ проекти до 2020 г.,
Коментари Харесай

BNP Paribas се насочва към финансиране на проекти за зелена енергия

Банката ще усили кредитирането на ВЕИ планове до 2020 година, като планува в тях да бъдат ориентирани 15 милиарда евро.

© Jean-Paul Pelissier Още по тематиката
МАЕ чака скок от 40% на мощностите за зелена сила до 2022 година

Възобновяемите източници ще обезпечават 29% от световния енергиен микс след пет години, предвижда организацията
4 окт 2017
BP отделя част от активите си в Съединени американски щати в нова компания

BP Midstream Partners се чака да бъде листната до края на годината
20 юли 2017
Индустриалните колоси обръщат взор към възобновимата сила

Ниските цени и устойчивостта на новите източници на сила неизбежно ще доведат до краха на въгледобивната промишленост
21 юни 2017 Една от най-големите банки в Европа – френската BNP Paribas, разгласи, че се насочва предпочитано към финансиране на планове от възобновими енергийни източници (ВЕИ), оповестява Reuters.

Пренасочване на кредитирането

Банката с най-голяма пазарна капитализация във Франция стопира да кредитира планове, свързани с рандеман на шистов газ и създаване на петролни пясъци. Решението идва, откакто по-рано тя разгласи, че повече няма да финансира развиването на въглищни мини и построяването на ТЕЦ-ове, а в близко бъдеще няма да поддържа и въглищни компании като цяло с изключение на при осъществяването на проектите им за диверсификация на енергийните източници.
" Ние сме дълготраен сътрудник на енергийния бранш и сме твърдо решени да подкрепим прехода към по-устойчив свят ", сподели в изказване основният изпълнителен шеф на BNP Paribas Жан-Лоран Бонафе.

От финансовата институция оповестиха, че ще усилят кредитирането на ВЕИ планове до 2020 година, като планува в тях да бъдат ориентирани 15 милиарда евро. Освен това тя финансира със 100 млн. евро стартъпи, които работят по планове за запазване на електрическа енергия и повишение на енергийната успеваемост.

По стъпките на съперниците

Решението на BNP Paribas последва тези на други огромни френски банки, които лимитират финансирането на стандартните източници на сила и усилват поддръжката си за зелената сила.
През октомври предходната година Societe Generale заяви, че от началото на 2017 година стопира да отпуска заеми за построяването на въглищни централи за сметка на възобновимите енергийни източници.
Credit Agricole също съобщи, че стопира вложенията във въглищни централи, както и на планове за развиването на въглищни мощности. Банката отпуска заеми единствено за ограничение на изхвърлянето на въглероден диоксид от централите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР