Банката на Русия повиши основния си лихвен процент за втори

...
Банката на Русия повиши основния си лихвен процент за втори
Коментари Харесай

Руската национална банка повиши основния лихвен процент за втори път от началото на годината

Банката на Русия увеличи главния си лихвен % за втори следващ път тази година - от 4,5%  до 5%, излиза наяве от съобщение след съвещание на съвета на шефовете на регулатора, представено от.

" Темпът на напредък на потребителските цени и инфлационните упования на популацията и бизнеса остават високи. Възстановяването на търсенето става все по-стабилно и в редица браншове надвишава опциите за увеличение на производството ", показва регулаторът. Централната банка ще оцени опцията за по-нататъшно нарастване на основния лихвен % на идващите срещи, се споделя в известието.

Увеличението на основния лихвен % ще спомогне за повишение на привлекателността на депозитите, показват от Централната банка.

Решенията, взети от Банката на Русия за повишение на основната ставка и увеличението на доходността на ОФЗ (федерални заемни облигации) от началото на тази година, ще доведат до увеличение на лихвените проценти по заемите и депозитите в бъдеще. Това ще усили привлекателността на банковите депозити за население, отбрана на покупателната дарба на спестяванията и обезпечаване на уравновесен напредък на кредитирането, се споделя още в известието. 

Средният оптимален лихвен % по депозитите в рубла в 10-те най-големи банки в Руската федерация, привличащи максимален размер депозити, се е нараснал до 4,63% през първите 10 дни на април 2021 година

Банката на Русия стартира да разгласява прогнозата си за траекторията на смяната на основния лихвен %, в това число и другите макроикономически индикатори. Средно през 2021 година основният % ще бъде в диапазона от 4,8-5,4%, излиза наяве от материалите на регулатора. През 2022 година, приблизително годишно, прогнозният диапазон за траекторията на основната ставка ще бъде 5,3-6,3%, а през 2023 година ще е 5-6%. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР