"Банка ДСК" и "Експресбанк" започват същинската и трудоемка работата по

...
"Банка ДСК" и "Експресбанк" започват същинската и трудоемка работата по
Коментари Харесай

Вписаха новите шефове на Банка ДСК и Експресбанк

"Банка ДСК " и "Експресбанк " стартират същинската и трудоемка работата по консолидацията. Двете институции сполучливо минаха през юридическите процедури, свързани с приемане на цялостен набор от надзорни утвърждения. Последната от тези стъпки до момента бе вписването на новите назначения в управителните препоръки в Търговския указател. Заслужено отпред на "Банка ДСК " остана като основен изпълнителен шеф Виолина Маринова, чийто нов мандат ще завърши на 31 декември 2021 година. Маринова управлява банката в последните 14 години, ползвайки се с поддръжката на унгарските притежатели - "ОТП Банк ".

В УС на "Банка ДСК " позициите си резервира и Диана Митева, която дава отговор за банкирането на дребно. Митева е част от ръководството на кредитната институция от близо 15 години, а наскоро бе определена и за заместник-председател на УС на Асоциацията на банките в България. Сред опитните фрагменти на "Банка ДСК " са Юрий Генов - управляващ ИТ интервенциите, както и Боян Стефов - ръководещ направление "Корпоративно банкиране ".

Както "БАНКЕРЪ " към този момент писа, част от мениджмънта на "Експерсбанк " се вля в управата на "Банка ДСК ". Става дума за Михаил Комитски (направление "Финанси и обмисляне "), Славейко Славейков (направление "Лизинг и стоково кредитиране ") и Арно Рене Жюлиен Льоклер, който бе отпред на SG "Експресбанк ", а в този момент е изпълнителен шеф на "Банка ДСК " и началник на направление "Управление на риска ".

По същия метод част в управата на "Експерсбанк " бяха включени мениджъри от "Банка ДСК ". За основен изпълнителен шеф бе посочена Доротея Николова. Преди това Николова бе основен финансов шеф на ДСК и член на управителния съвет. Тя се причисли към банката през 2003 година като началник "Финансов надзор ".

Главен финансов шеф на "Експерсбанк " е Славейко Славейков, който ще балансира с длъжности в мениджмънта на двете банки. Ръководител на направление "Кредитен риск " е Ерик Хаушилд, който се причисли към банката през 2017 година след богат опит във френската група "Сосиете Женерал ". За началник на направление "Банкиране на дребно " бе определен Дамян Медаров, а корпоративното банкиране бе поверено на Мартина Мачева. ИТ интервенциите ще са под контрола на Уили-Пиер Абал, а корпоративен секретар остава Даниела Христова.

Мандатът на новия директорски съвет на "Експресбанк " изтича на 15 август 2023 година.

Всички тези промени са в следствие от договорката, подписана в средата на януари, когато унгарската "ОТП Банк " посредством своята дъщерна "Банка ДСК " завърши договорката по придобиването на 99.74% акционерно присъединяване в "Сосиете Женерал Експресбанк ". За задачата капиталът на "Банка ДСК " бе повишен с над 1 милиарда лв.. В рамките на договорката унгарската група закупи и "Сожелиз България ", "Сосиете Женерал Факторинг ", "Застрахователно сдружение Сожелайф България " и "Регионален фонд за градско развиване ".

По-сложното обаче занапред следва. За образец ще посочим минимум, че с цел да проработят в синхрон, двете банки би трябвало на първо време да обединят голям брой осведомителни системи, обслужващи разнообразни сегменти от бизнеса. Това единствено по себе си е предизвикателство, тъй като включва обработката на големи осведомителни масиви, включващи данни за клиенти, за вземания и отговорности и за сметки. Отделно би трябвало да се усъвършенства и клоновата мрежа.

Според оповестения от "Банка ДСК " и "Експресбанк " проект тези и още доста механически процеси следва да приключат през 2020 година. Както е добре известно, в същото време двете банкови институции ще продължат да правят своята оперативна активност като две обособени юридически лица. Плавният преход ще бъде сбъднат от новия мениджмънт на "Банка ДСК " и "Експресбанк ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР