Bank of England повиши основния си лихвен процент с четвърт

...
Bank of England повиши основния си лихвен процент с четвърт
Коментари Харесай

Bank of England повиши основния си лихвен процент до 4,5%

Bank of England увеличи главния си лихвен % с четвърт процентен пункт до 4,5%.

Управителят Андрю Бейли съобщи, че английската централна банка ще " резервира курса ", защото се стреми да ограничи най-бързата инфлация измежду огромните стопански системи, заяви Reuters.

" Трябва да запазим курса, с цел да сме сигурни, че инфлацията ще спадне до целевото ниво от 2% ", изясни Бейли.

Очаква се инфлацията, която през март остана над 10%, да спадне по-бавно от планувания ритъм, най-много заради ненадейно скрито повишение на цените на храните.

Проучване на Reuters от предходната седмица сподели, че множеството икономисти чакат покачване с четвърт пункт през май - с което разноските по заемите ще доближат най-високата си стойност от 2008 година насам.


" Ако се появят доказателства за по-устойчив напън, ще се наложи в допълнение стягане на паричната политика ", съобщи Bank of England, запазвайки същите насоки за дейности, каквито имаше през февруари и март.

Паундът нарастна с съвсем половин цент по отношение на щатския $, достигайки 1,26 щатски $, а доходността на английските държавни облигации скочи в отговор на дейностите на банката.

" Данните за инфлацията ще бъдат следени извънредно деликатно през идващите няколко месеца и могат да бъдат източник на пазарна волатилност, изключително във връзка с валутата, като в този момент стерлингът прави оценка по-агресивните дейности на Bank of England оттук насетне спрямо другите централни банки ", съобщи старши икономистът на капиталовата компания Abrdn Люк Бартоломю.

Bank of England беше първата огромна централна банка, която стартира да покачва разноските по заемите през декември 2021 година, напомня Reuters. Тя беше упрекната от критиците, че не работи задоволително нападателно, защото инфлацията се насочи към четиригодишния връх от 11,1%, доближат през октомври.

Миналата седмица Федералният запас на Съединени американски щати и Европейската централна банка покачиха главните си лихвени проценти с 25 базисни пункта. Докато ръководителят на Фед Джером Пауъл загатна за пауза, президентът на ЕЦБ Кристин Лагард съобщи, че е прекомерно рано да се стопира.



Проблемът с високата инфлация във Англия се дължи значително на мощната взаимозависимост на страната от вноса на природен газ за произвеждане на електрическа енергия, заради което тя е изключително уязвима от внезапното повишаване на цените на силата след нахлуването на Русия в Украйна предходната година.

По-високите прогнози за цените на храните прибавят към 1 процентен пункт към бъдещата инфлация спрямо февруари.

Bank of England обаче се притеснява, че неотдавнашният мощен напредък на главните заплати може да се трансформира в дългогодишен проблем за стопанската система.

" Равнището на заплатите би могло да доближи равнища над тези, съответстващи на задачата за 2% инфлация, стабилно в средносрочен проект ", съобщи централната банка.

Миналия месец основният икономист на Bank of England Хю Пил съобщи, че английските предприятия и физически лица би трябвало да одобряват, че приходите им са намалели в поправено по отношение на инфлацията изражение, което провокира рецензии от страна на профсъюзите и някои някогашни чиновници на банката, определящи лихвените проценти.

По-евтината сила, фискалните тласъци и усъвършенстваното бизнес и потребителско доверие значат, че Bank of England към този момент не планува криза през тази година и чака след три години стопанската система да бъде с 2,25% по-голяма, в сравнение с преди, добавя Reuters.

Обявеният през март бюджет се чака да усили икономическото произвеждане с към 0,5% през идващите години.

По оценки на Bank of England към една трета от предходните покачвания на лихвените проценти са се отразили на семействата и предприятията, което е по-бавно отражение спрямо предходните цикли на стягане на лихвените проценти заради по-големия дял на притежателите на жилища с ипотеки с закрепен лихвен %, добавя още Reuters.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР