Bank of England, която по-рано през годината чества 325 от

...
Bank of England, която по-рано през годината чества 325 от
Коментари Харесай

Великобритания ще бъде ли застигната от вълната на понижаване на лихвите

Bank of England, която по-рано през годината празнува 325 от основаването си и 21 години откогато получи правото да дефинира паричната политика в страната без значение от държавното управление, се готви за може би най-важната среща на управителния си ръб от 2008 година насам. Един от значимите въпроси е какво ще предприеме ръководената от Марк Карни финансова институция на фона на приближаващия Брекзит и до каква степен институцията в действителност ще остане самостоятелна в подтекста на несъмнените стремежи на Народното събрание да вкара количествени удобства.
 Лондон губи бизнес за $75 милиарда поради Брекзит
Лондон губи бизнес за $75 милиарда поради Брекзит

И най-големият осигурител на пазара е изправен пред сложна задача

През юли инфлацията на Острова се задържа на равнище, съответстващо с задачите на Bank of England, а от началото на годината тя се движи сред 1,8% и 2,1%. Това е част от аргументите, заради които Марк Карни най-малко досега следва изразителност, съгласно която централната банка ще усили лихвените проценти в страната, без значение от резултатите от Брекзит. Неотдавна той предизвести вложителите, че подценяват до какъв брой лихвите могат да набъбнат. От друга страна, ръководителят на Федералния запас на Съединени американски щати Джером Пауъл също твърдеше, че преследва " ястребови " цели, само че в последна сметка главните лихвени проценти бяха намалени, а понастоящем пазарите чакат те да бъдат свити с още 25 базисни пункта. Самите пазари не чакат гуверньора на Bank of England да е кадърен да усили лихвените проценти. Прогнозата, компилирана от Bloomberg, е те да останат без смяна по време на срещата на управлението на 19 септември, като при започване на тази седмица вероятността това да се случи се увеличи до съвсем 100%.
 29% от продавачите на парцели в Лондон са понижили цените им поради
Масов спад на офертните цени за жилища в Лондон поради " Брекзит "

Те понижават цените на жилищата доста, с цел да съумеят да ги продадат

Това обаче може да се промени в светлината на положението на стопанската система след Брекзит. Ето по какъв начин би могла да се отрази динамичността на няколко стопански знака на държанието на английската централна банка след 31 октомври.

Валута

Несъмнено напускането на съюза, без значение дали това ще се случи " меко ", или " твърдо ", ще се отрази на английския паунд в посока надолу. В този сюжет вносните артикули ще нарастнат за локалните консуматори, което може да бъде изтълкувано от Bank of England като причина за увеличение на лихвените проценти.
 Ричард Брансън: Паундът ще се изравни с $ при Брекзит без договорка
Ричард Брансън: Паундът ще се изравни с $ при Брекзит без договорка

Според него доста компании ще спрат да съществуват

Икономически риск

Но би трябвало да се има поради, че всички прогнози на банката са правени при допускането за проведено овакантяване на Европейския съюз и наподобява това не се е трансформирало, макар възходящите шансове за Брекзит без договорка. А във втория сюжет е доста мощно евентуално стопанската система на Острова да пострада, най-малкото поради отлива на вложения, намаленото бизнес и потребителско доверие, евентуалният растеж на безработицата и повишаването на стоките и услугите. В подтекста на това е доста едва евентуално Bank of England да продължи да следва концепцията си за опазване на лихвените проценти, камо ли за тяхното увеличение.

Политически риск

Очакванията са, че 31 октомври може да е датата на идващите парламентарни избори във Англия. Ако това се случи и страната бъде управлявана от държавно управление на Джереми Корбин, по всяка възможност то ще усили държавните разноски и дълга в опит да се бори против евентуалното стесняване на стопанската система. Политиката на релативно високи лихви от страна на централната банка ще докара до релативно по-слабо кредитиране, което сигурно няма да е цел на управляващите, тъй че Bank of England може да се окаже под мощен политически напън за намаление на главните лихвени проценти, макар своята самостоятелност.
 Близо 100 компании се местят от Обединеното кралство в Холандия поради наближаващия Брекзит
Близо 100 компании се местят от Обединеното кралство в Холандия поради наближаващия Брекзит

Те не желаят да изгубят достъпа до европейския пазар

Пазари

Дори и стопанската система да не пострада от Брекзит, съпоставяне със Съединени американски щати демонстрира, че централната банка може да намали главните лихвени проценти, макар позитивните данни от стопанската система. В момента, в който Федералният запас редуцира лихвите, заплатите, безработицата и потреблението към момента даваха индикации за мощна стопанска система, само че централната банка прибягна до този ход поради настояването на президента Доналд Тръмп, от една страна, и поради изнервените пазари, от друга. Така че реакцията на пазарите евентуално би могла да се изтълкува като съображение за намаление на главните лихвени проценти от Bank of England, без значение от положението на стопанството или от следваната изразителност на гуверньора досега.

Целева инфлация

Bank of England е променяла инфлационния си таргет в предишното и е допустимо той да бъде ревизиран още веднъж след Брекзит, в светлината на икономическата обстановка на Острова. Ако това се случи, не е ясно каква ще е задачата на банка за " неутрална " инфлация. А трансформация на индикатора е по-вероятно той да се употребява като причина за намаление на лихвите.

Глобална стопанска система

Очакванията за закъснение на световната стопанска система също може да доведат до намаление на лихвените проценти, изключително на фона на редуцирането им от страна на всички значими централни банки по света в хода на годината. Тогава от Bank of England може да извърнат актуалната изразителност за увеличение на лихвите, следвайки логиката, че в противоположен случай Англия ще изостане откъм повишаване на кредитирането по отношение на останалите водещи стопански системи, което ще докара до релативно по-нисък ритъм на напредък на стопанството.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР