Bank of China, четвъртият по големина частен кредитор на страната

...
Bank of China, четвъртият по големина частен кредитор на страната
Коментари Харесай

Частната Bank of China дава на Шри Ланка заем от 300 милиона долара

Bank of China, четвъртият по величина частен заемодател на страната по активи, предложи заем от 300 милиона $ на Шри Ланка, който може да бъде повишен до 1 милиард $, съгласно източник в Коломбо, оповестява Reuters. Правителството обмисля предлагането поради "трудности при заемането на пари след последните намаления на рейтингите ", споделя източникът.

Шри Ланка, островна страна край югоизточния бряг на Индия, се бори да изплати задграничните си заеми за рекордните 5,9 милиарда $, които се дължат тази година, в това число 2,6 милиарда $ единствено през първите три месеца, в подтекст на опасения за понижаване на запасите. Миналата седмица Reuters заяви, че Шри Ланка е уредила 1 милиарда $ за погасяване на петгодишни държавни облигации с падеж идната седмица частично от намаляващите запаси на страната, оповестиха в петък източници от двете централни банки и финансовото министерство.

Първоначално трите държавни банки на островната страна трябваше да заемат до 1 милиарда $ от задгранични източници преди края на 2018 година, с цел да изплатят заема. "Не можахме да съберем цялостен 1 милиарда $ посредством държавни банки. Така че запасите също ще бъдат употребявани за запълване на празнината ", декларира държавен чиновник.

Не се знае какъв брой от запасите ще бъдат употребявани за погашение на задълженията. Страната би трябвало да изплати еврооблигацията от 1 милиарда $, заета през 2014 година, която изтича тази седмица. Годишният Брутният вътрешен продукт на страната е 87 милиарда $. В края на 2018 година валутните запаси възлязоха на едвам 6,9 милиарда $ по отношение на 7,9 милиарда $ през октомври преди политическата рецесия, която накара всички три съществени рейтингови организации да намалят рейтинга на дълга на страната.

По-високите разноски за заеми след рецесията попречиха на държавното управление да търси решение на интернационалните финансови пазари. Длъжностно лице от централната банка декларира, че държавното управление има "план Б " за погашение на заема с 650 млн. $, които страната е получила от Китай за дълготрайно отдаване на пристанище Хамбантота, а останалите средства - от запасите.

Представител на финансовото министерство също удостоверява, че запасите ще бъдат употребявани за споразумяване на част от облигацията. Доверието на вложителите бе ударено, когато президентът Майтрипала Сирисена ненадейно уволни премиера Ранил Уикремесингхе през октомври и го размени с прокитайския някогашен президент Махинда Раджапакса.

Висшият съд на страната постанови, че свалянето е нелегално и Уикремесингхе бе възобновен на власт през декември - само че рецесията от седем седмици нарани валутата и се отрази на доходността на държавните облигации.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР