Баневи да бъдат екстрадирани в България, реши френският съдБизнесменът Николай

...
Баневи да бъдат екстрадирани в България, реши френският съдБизнесменът Николай
Коментари Харесай

Баневи да бъдат екстрадирани в България, реши френският съд

Баневи да бъдат екстрадирани в България, реши френският съд
Бизнесменът Николай Банев и брачната половинка му Евгения да бъдат екстрадирани в България, реши Апелативният съд във френския град Екс-ан-Прованс. Това заяви за БНР юристът на фамилията Венсан Пенар.

Адвокат Пенар обаче уточни, че предаването на двамата ще се извърши в посочения период единствено, в случай че решението на съда не бъде обжалвано.

Юристът не уточни дали има намерение да апелира правосъдното решение.

"Ако присъдата бъде обжалвана, този период ще бъде продължен, до момента в който обжалването бъде разгледано".

БГНЕС напомня, че семейство Баневи беше арестувано във френския град Ница в края на октомври след издадена от българските управляващи европейска заповед за арест. Заповедта е по отношение на следствие на приватизацията на девненския цех "Полимери", укриване на налози, финансови измами и сговор за закононарушения в чужбина.

На 26 октомври зам.-главният прокурор Иван Гешев даде уточнения по случая на ексклузивен брифинг в спецпрокуратурата във връзка инспекции на адреси и разпити на хора за приватизацията на „ Полимери “ АД.

“ Двамата са задочно упрекнати за длъжностно заграбване, документни измами, данъчни закононарушения и пране на пари. Разследването е почнало преди към два месеца. На въпрос каква дълготрайност ще обхване следствието и ще бъде ли разследван бизнесът на Баневи в интервала на ръководството на Сергей Станишев, Гешев съобщи, че „ тези въпроси ще получат отговор в околните дни на обстоен брифинг “. Гешев благодари за съдействието на френските управляващи и добави, че карцерът е осъществен въз основа на европейска заповед за задържането на двамата.

Гешев посочи още, че следователи от Отдел „ Следствен “ на Специализирана прокуратура правят процесуално-следствени дейности на адреси в София и страната - претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на очевидци в границите на формирано досъдебно произвеждане за осъществени закононарушения. Разследването е обвързвано с активността на приватизирания цех „ Полимери “ АД, което бе приватизирано от Николай Банев и бе оповестено в неплатежоспособност.

Бизнесът на скандално известното с проява на благосъстоянието си семейство е проверяван неведнъж. При инспекция през предходната година в „ Полимери “ министър председателят Борисов съобщи: “ Убеден съм, че тези, които са предизвикали този обеден обир ще си получат заслуженото. Искам да успокоя хората в района и самата Варна, тъй като това е екологична бомба, която в случай че не се вземат ограниченията, които взехме, ще аргументи големи екологични последици. Обръщам се и към Зелените, тъй като с изключение на всичко, което вършат, би трябвало да следят и тези процеси. Защото приватизацията, като се изключи че е разбойническа, решението, което е обещано при идващите разпродажби, то е минало през няколко притежателя, е доста забавно. Активите отиват за частниците, а нездравословния боклук и утилизацията остават за данъкоплатеца, добре ли е. Звучи като анекдот, само че е реалност. В момента страната заплаща тока, водата наблюдението “, съобщи министър председателят.

Главният прокурор Сотир Цацаров също взе отношение по сагата Баневи. "Полимери"- Девня е отправната точка на досъдебното произвеждане, стартирано от прокуратурата против Николай и Евгения Баневи, само че се чака вследствие на осъществени интензивни дейности по следствието периметърът на обстоятелствата и обвиняванията, които ще бъдат покачване, да се разшири и да обхване една много по- огромна и по- цялостна икономическа активност, сподели в Пловдив Сотир Цацаров. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР