Банерите продължават да бъдат един от най-добрите рекламни каналиПрез 2019

...
Банерите продължават да бъдат един от най-добрите рекламни каналиПрез 2019
Коментари Харесай

Продажба за 100 милисекунди – как работи програматик рекламата

Банерите не престават да бъдат един от най-хубавите рекламни канали

През 2019 съвсем $85 милиарда ще бъдат изхарчени за програматик реклама по целия свят (илюстрация: RTB House)

Първият банер, върху който може да се кликне, се появи в интернет преди съвсем 3 десетилетия. Въпреки скоростното развиване на цифровата и маркетинг промишленостите, банер рекламите остават един от най-хубавите рекламни канали.

Каталин Емилиан, RTB House

Т.нар. програматик реклама (особено в ретаргетинга) е измежду най-ефективните решения, тъй като разрешава автоматизираното закупуване на реклами и тяхното персонализирано проявление, което се генерира съгласно онлайн държанието на потребителите. Ето по какъв начин 100 милисекунди сред поръчката за наддаване и проявлението на рекламата водят до извънредно ефикасни акции, съответно в тази ситуация на ретаргетинга.

Какво е ретаргетинг

Пълният капацитет на ретаргетинг тактиката се разпростира в доста дребен времеви период. В рамките на няколко милисекунди би трябвало да се извършат голям брой разбори и решения: от преглеждането на съответната потребителска история и преценяването на нейния капацитет, през установяване на цената на рекламното пространство, което ще се закупи, до избиране на кои банери ще бъдат употребявани и съответните артикули, които да бъдат показани.

Въпреки това, технологията за наддаване в действително време, Real Time Bidding (RTB), не се употребява единствено за ретаргетинг, само че и за реализиране на продажба и покупки на рекламни позиции в действително време. Този развой се състои от търгове, на които рекламодателите „ вземат решение ” какъв брой тъкмо желаят да платят за обещано ревизиране на рекламата. Последващият развой на наддаване е изцяло автоматизиран, като действителната договорка се реализира за към 100 милисекунди – тъкмо преди уеб страницата да зареди на екрана на потребителя. Предвид времевото ограничаване, в действителност най-важният фактор за триумф е новаторската рекламна технология.

Как работи RTB

Няколко процеса се реализират преди проявлението на дадена реклама. Цялата процедура на пласиране и закупуване на рекламна позиция стартира, когато потребителят посети уеб страница на издател на реклами. Това задейства предложения за наддаване за неговото внимание за избрани рекламни позиции.

За да стартира търг, издателят на рекламите споделя значима информация за потребителя (геолокацията му, вида на електронно устройство, което употребява, и др.) На идващия стадий издателят предлага позиции на рекламните тържища, които от своя страна осведомят сътрудниците си от системите за търг на рекламодателите, така наречен DSP (Demand-Side Platform), за наличните рекламни позиции.

Системите DSP в началото вършат оценка на цената и риска при закупуването на избрана рекламна позиция въз основа на всичките налични и исторически данни за дадения рекламен инвентар (честота на кликване CTR, видимост). След това те преглеждат настоящите акции на рекламодателите и преценят коя ще подхожда най-добре на съответния консуматор.

Важна част при осъществяването на тези оценки съставляват филтрите за бранд сигурност. Те предотвратяват позиционирането на реклами на уеб страници или до наличие с афектиран подтекст, които биха могли да доведат до негативни последици за имиджа и политиката на марката на рекламодателя.

След осъществяването на оценката, системите DSP осведомят определените рекламодатели за наличните позиции за реклама към даден консуматор. Рекламодателите вземат решение каква цена желаят да платят на търга за проявлението на рекламата. Тук е моментът и за автоматизирано правене и избор на самия тип на банера – точният формат, дизайн и обръщение, както и самата оферта за дадения артикул.

След като цената и банера са направени, идва време за технологията supply-path optimization (тя употребява логаритми, с цел да избира наддавания с максимален късмет за продобиване на търговете). Съвременният пазарен стандарт е, че издателите на реклами сътрудничат с към 6 платформи и това е повода купувачите да би трябвало да вземат решение къде тъкмо да закупят съответната рекламна позиция – т.е. на търга на отворения пазар или на частния пазар, за оптимизация на разноските си.

След цялата поредност от решения, DSP платформите пускат наддавания от името на рекламодателите. Заедно с офертите за наддавания, те изпращат и приготвените криейтиви.

Накрая, единствено към 100 милисекунди след молбата за наддаване, търгът е завършил и рекламата на спечелилия се зарежда дружно с цялата уеб страница, която потребителят посещава.

Защо? Ефикасност!

RTB моделът непрекъснато се развива и води до впечатляващи резултати откъм времева резултатност и надзор върху таргетирането. Всяка позиция се прави оценка настрана, което разрешава на рекламодателите да разпределят бюджета си по-ефективно и да избират сред предложения за хиляди позиции и консуматори. Филтрите за сигурност на марката пък заобикалят рисковете за марката.

За маркетинг експертите пък моделът RTB е интелигентен метод за икономисване на време, което отделят за договаряния с издатели и ръководство на огромен набор от контракти. Освен това, автоматизираните и самообучаващи се логаритми могат да тестват разнородни сюжети и формати, да проучват цялостните резултати и да контролират или усъвършенстват акциите автоматизирано, в действително време.

От наличните данни на RTB House видяхме, че успеваемостта на акциите се е нараснала с 50% след въвеждането на технологията за надълбоко учене в 100% от нашите логаритми. Ето за какво, за сполучливо възползване от цялостния капацитет на модела RTB и справяне с късите периоди по време на всички търгове, системите DSP би трябвало да разполагат с най-хубавите налични технологии, които подсигуряват бързи и ефикасни интервенции.

В обобщение

Според последната прогноза на Statista, през 2019 съвсем $85 милиарда ще бъдат изхарчени за програматик реклама по целия свят. Доклад на eMarketer предвижда, че над 86% от всички показани цифрови реклами ще бъдат закупувани през автоматизирани канали в Съединени американски щати до 2020 година Предвид обстоятелството, че по-голямата част от бюджетите ще се харчи в автоматизирана среда, резултатите на тези акции стават най-важното нещо за марките.

* Авторът на публикацията Каталин Емилиан е управител за България и Румъния на RTB House – компания за ретаргетинг технологии
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР