Бананите са застрашени от изчезване, но дивите им братовчеди ще

...
Бананите са застрашени от изчезване, но дивите им братовчеди ще
Коментари Харесай

Бананите са застрашени от изчезване, но дивите им братовчеди ще ги спасят
Бананите са застрашени от изгубване, само че дивите им братовчеди ще ги спасят
Дивите банани може би държат ключа към запазването на ядливите бананови насаждения, които бяха поставени в листата на застрашените растения, оповестява Би Би Си.

Те могат да бъдат открити единствено на Мадагаскар и са единствено 5 възрастни дървета, които са останали в дивата природа.

Учените сигнализират, че тези дървета би трябвало да бъдат съхранени, тъй като може би държат тайната към запазването на бананите в бъдеще.

Повечето банани употребявани по света са от тип прочут като „ Cavendish ”, като този тип е доста уязвим към вредители. Целта на учените е да основат нов тип банани, които да са хем вкусни, хем и задоволително мощни, с цел да преживеят панамските вредители.

Бананите в Мадагаскар са еволюирали в изолираност на брега на острова и имат специфични защитни сили.

Ричърд Алан, старши реакционер в Британската кралска ботаническа градина, счита, че този тип банани може да имат естествена отбрана против вредители и заболявания.

„ Нямат панамска болест в себе си, тъй че евентуално са се развили, тъй че да я преборят ”, споделя той. „ Но ние няма по какъв начин да знаем дали в действителност е по този начин до момента в който не проучим самите банани, а няма по какъв начин да стартираме да ги изследваме, без да сме сигурни, че те са в сигурност ”, добави ученият.

Мадагаскарските банани имат семки в себе си, което значи, че са негодни за консумация. Но посредством разбъркване на гените е допустимо да се сътвори тип, който да е ядлив и резистентен на болести и заболявания.

Бананите са толкоз уязвими на заболявания, тъй като всяко едно растение е клонинг на другото и в случай че едно растение се болести с някаква болест, то тя бързо ще плъзне в колонията. Такова нещо се е случило през 1950 година с тип банани наречени ”Големия Майк ”, тогава този тип е сменен със актуалния вид „ Cavendish ”. /БГНЕС

Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР