Бананите са едни от най-предпочитаните плодове, а най-хубавото е, че

...
Бананите са едни от най-предпочитаните плодове, а най-хубавото е, че
Коментари Харесай

Зелени, жълти или кафяви банани да ядем

Бананите са едни от най-предпочитаните плодове, а най-хубавото е, че можем да ги открием когато и да е на годината, а не както преди да се редим на опашка за тях по Коледа.

В комерсиалната мрежа постоянно се продават много зелени банани. Така са и обрани, с цел да могат да устоят на дългия път до кварталния магазин. И до момента в който едни ги избират тъкмо такива, други харесват узрелите, леко почернели и поомекнали банани.

И, става известно, степента на зрялост на бананите има директна връзка с питателните им свойства . Ето каква.
 Снимка 436364

Зелени банани

Те са доста богати на нишесте, което затруднява активността на храносмилателната система. Това е и повода от зелените банани доста по-бързо да се почувстваме сити и даже да ни стане тежко. Понякога водят до отичане на корема и газове.

Неузрелите банани съдържат по-малко количество захар и водят до последователно повишаване на кръвната захар. Те имат по-нисък гликемичен показател. По-малкото захар е и за сметка на по-сладкия усет.

Жълти банани

Тук нишестето е доста по-малко, за сметка на захарта. Жълтите банани имат по-висок гликемичен показател и са по-благоприятни за храносмилателната система, а потребните им субстанции се разграждат и усвояват доста по-бързо.

С времето обаче бананите губят огромна част от тях. Затова точно жълтите са най-богати на антиоксиданти .
 Снимка 436360

Банани на петна

Тук нишестето е още по-малко, тъй като се трансформира в още повече захар. Колкото повече са кафявите петна, толкоз повече е и тя. Те обаче са знак и за огромно количество антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и са страхотна предварителна защита на ракови болести, написа Daily Mail.

Кафяви банани

Още повече захар, само че и още повече антиоксиданти. Но наличието на витамини и минерали е много ниско.
 Снимка 436361

Всички банани съдържат към 100 калории, малко мазнини и доста калий, витамин В6, витамин С и фибри. Така че от нас зависи дали желаеме да одобряваме повече нишесте или повече захар в композиция на антиоксиданти.
 Защо да не изхвърляме обелките от банани
Защо да не изхвърляме обелките от банани

Как да ги използваме

Очевидно, златната среда се оказват жълтите банани.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР