Банално е, но ще го кажем: ако денят си личи

...
Банално е, но ще го кажем: ако денят си личи
Коментари Харесай

Акценти за 24 - 30 юли от Banker Weekly

Банално е, само че ще го кажем: в случай че денят си проличава по сутринта, 46-ото Народно заседание ще го бъде. Редовно определеното и пълноценно настоящо държавно управление също. Хайде, няма да бъдем максималисти, само че, в случай че не се изпокарат, така наречен партии на митинга може да устискат фронта най-малко две години. И с поддръжката на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, които имат да " бършат " задоволително гузна съвест, да свършат две-три " неща ", които никой не желае да свърши от 30 години. Нищо, че ни бодат очите ежедневно. 

 

Изборът на шеф на Българска народна банка още не е на дневен ред

Силно фрагментираният нов парламент стартира работа. Очакват го доста провокации. Но пред политическите сили, които в дните след изборите направиха всичко допустимо да основат атмосфера на съмнение и липса на разговор между тях, стои едно супер значимо решение. Става дума за основната процедура за избор на шеф на Българската национална банка, която изисква колкото се може по-широк консенсус.  Изборът на гуверньор отеква на всички места по света - от Вашингтон, през Франкфурт до Токио. Именно заради тази причина, положителната практика е гуверньорът да се употребява с най-много политическа поддръжка, освен при гласуването в Народното събрание, а и през целия си шестгодишен мандат.

Предварителните сондажи на " БАНКЕРЪ " демонстрират, че макар своята изключителна значимост тази тематика още не е залегнала в идния дневен ред на обединенията, които към този момент населяват Сградата на съединението.

 

И някогашният регионален шеф на София обслужил „ Артекс “

Мине не мине време и в новинарския поток се появява следващия скандал, обвързван със строителната компания на семейство Мирянови - „ Артекс “. Само през последния месец разправиите към строителството на небостъргача „ Златен век “ в столичния регион “Лозенец “ претърпяха няколко обрата. Преди дни стана ясно, че каквито и борби да води Дирекция за народен строителен надзор (ДНСК) със строителните бизнесмени за прекъсването на градежа, няма по какъв начин да ги завоюва.

Както сподели наскоро шефът на строителния надзор – арх. Влади Калинов: „ Виждам поредна поддръжка за " Златен век " от началото до момента. Случаят със постройката стартира през далечната 1996 година, като от самото начало и общината, и страната са подкрепяли построяването й “. Арх. Калинов е безапелационен, че  разрешителното за градежа на небостъргача е изтекло, само че притежателят на „ Артекс “ -  арх. Пламен Мирянов, показва успокоение за крайния резултат от правосъдния спор по случая. Може би то се дължи на няколко документа, свързани с градежа, които не се разясняват в общественото пространство, само че сигурно ще натежат при окончателното правосъдно решение.

 

Правителство ще има, само че на каква цена

Това, което се чу от парламентарната естрада в първия ден на 46-ото Народно заседание, подсказва, че постоянно държавно управление въпреки всичко може би ще бъде формирано. Ключовите думи в изявленията на ръководителите на парламентарните групи бяха „ разговор “ и " разсъдък ", всички говореха и за „ създаване на мостове “. В общата картина се вписа дори Десислава Атанасова, макар че задачата на словото й беше да направи на пух и прахуляк служебния кабинет.

Желанието да има постоянно държавно управление беше демонстрирано даже от представителя на „ ИТН “ Тошко Йорданов. Но тази задача няма да е по никакъв начин лека за реализиране. На първо място партиите и обединенията ще би трябвало да се освободят от предизборните пристрастености, да позабравят за алените линии и да стъпят на здрава прагматична основа. Това изискване е наложително, с цел да не се запътим доста скоро към трети парламентарни избори, чиято висока цена никой не желае да заплаща.

 

Бившият началник на ТОЛ-а още веднъж напира за поста

Помните ли нервността на българските водачи от преди две години и половина? А потрошените нерви и пари, на които тогавашният министър-председател Бойко Борисов " тури пепел " с три оставки? За разлика от различен път, в този момент най-бързият отговор е най-верен: да, помним. Става дума за хаоса към въвеждането на прословутата ТОЛ-система, замяната на хартиените винетки с електронни, " изпадане " на част от заплащанията от системата и така нататък

Сигурно ще е забавно да притоплим още няколко " тематични " ТОЛ-спомена - за публичната поръчка и цената ѝ - към 180 млн. лева.; за австрийците и българите, които ги доведоха; за българите, които изгоряха около това довеждане - за изсмуканото от пръстите поръчково дело против Лилана и брат ѝ става въпрос; за обещаните доходи от 1 милиарда лева годишно... Е, най-после всичко излезе на ярко - като въшка на чело: от януари 2019 година насам, вместо по 1.3 милиарда лева годишно, ТОЛ-системата е вкарвала в хазната едвам към 900 млн. лева за двете години. И още един подробност от безумието - в ТОЛ-управлението са назначени на работа близо 1000 души, само че същинското стопанисване и отчитане на системата е поверена на външна компания. Я против месечна " такса ", я против отчисления от приходите.

 

Инженери сменят банкерите

Дигитализацията подменя обичайна работа на гише, за която бяха нужни условно казано експерти, приключили „ Финанси и заем ”. Работата от отдалеченост с клиентите обаче слага нови условия към образованието и квалификацията на личния състав. Търсят се хора с IT-специалности, приключили телекомуникации, административно обслужване, разбиращи от човешки запаси. 

Дали такава наклонност се следи и в България? В подбора на личен състав за банките тя несъмнено се следи, сподели Георги Първанов, експерт по човешки запаси (HR), член на УС на Българската асоциация за ръководство на хора и шеф на GP Career Club. „ Автоматизацията, дигитализацията, отдалеченото банкиране орязват клоновата мрежа и трансформират радикално условията към личния състав ”, прибавя той. Експертът следи растеж в търсенето на „ небанкови фрагменти ” за банките. Причина за това са освен трезорите сами по себе си, само че и високотехнологичните центрове, които се основават към тях на наша територия.

Традиционните банки към този момент са мощно повлияни от интернет банките и се стараят да им подражават, тъй като може би те са бъдещето.

 

Драгирането на каналите приготвя Порт Варна за концесия?

Освобождаването на генералния шеф на Директива за птиците „ Пристанищна инфраструктура “ (ДППИ) инж. Ангел Забуртов на 16 юли е едно от дребното кадрови решения на служебния транспортен министър Георги Тодоров.

За разлика от ръководещите калинки в БДЖ обаче в тази ситуация става дума за висококвалифициран специалист. Защото Забуртов е специализирал „ Пристанищен мениджмънт “ в Съединени американски щати и Сингапур, „ Meниджмънт нa ĸoнтeйнepни тepминaли ” в Бeлгия и е зaвъpшил cпeциaлизиpaн ĸypc пo виcш пpиcтaнищeн мeниджмънт ĸъм Meждyнapoднaтa мopcĸa opгaнизaция пpи OOH. В пристанищната администрация Ангел Забуртов зaпoчвa paбoтa през 2003 година. Заемал е какви ли не управителни постове, с цел да се стигне до януари 2014 година, когато е назначен за общоприет шеф на ДΠΠИ.

Така че по всичко проличава, че не неналичието на професионална експертиза, а нещо напълно друго е наклонило везните в посока на уволнението му.

 

Да имаш добра тапия е ужасно, само че не е задоволително

Планът за възобновяване е подготвен, пускаме го за полемики в Народното събрание. Отговорно декларирам, че няма да можем да излъжем Брюксел. Служебният вицепремиер Атанас Пеканов пред „ БАНКЕРЪ “.

 

ГЕРБ размени върховенството на правото с господство на вожда

При капитализма на Борисов частните ползи станаха държавни. Той пристигна, с цел да ни избави от Сараите, в този момент те се връщат и ще ни избавят от него. Икономическият специалист Евгений Кънев пред  „ БАНКЕРЪ “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР