БАН се гордее с научните си институти и учени, които

...
БАН се гордее с научните си институти и учени, които
Коментари Харесай

Президентът почете 150 години БАН: Учените ни са нашият национален капитал

" Българска академия на науките се гордее с научните си институти и учени, които са нашият народен капитал, предназначен да отваря вратите на България към света, да търси рационални решения в комплицираното съвремие ", това съобщи президентът Румен Радев, който участва на концерта-спектакъл в зала 1 на НДК, с който Българска академия на науките празнува 150 години от основаването си.

" Много са проблемите на човечеството, на които единствено науката може да даде отговор ", означи президентът, представен от Българска телеграфна агенция.

Той уточни, че българската просвета работи интензивно, само че добави, че актуалната просвета става и все по-ресурсоемка и младите учени избират нерядко непознати институти и научни центрове, където да осъществят своя капацитет.

" А там, където няма мощно обучение, където не се развиват водещи науки, и то добре финансирани, не може да има мощна стопанска система, висок догонващ резистентен ритъм на икономическо развиване. Затова не преставам да акцентирам, че устойчивото развиване през днешния ден изисква отмерено систематизиране на просветителната и научна инфраструктура, че, без значение от количеството еврофондове, няма да реализираме икономическо и обществено доближаване сред Северна и Южна, сред Източна и Западна Европа, в случай че качественото обучение и водещата просвета са съсредоточени в тесни географски граници, че кохезионната политика би трябвало да се концентрира от ден на ден върху образованието и науката ", сподели още Радев.

По думите му наш безвъзвратен народен ангажимент остава предпочитаното развиване на нашите институти, университети, научни звена.

 Кметът на София Йорданка Фандъкова също участва на събитието
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР