БАН се гордее с научните си институти и учени, които

...
БАН се гордее с научните си институти и учени, които
Коментари Харесай

Румен Радев: Учените ни са нашият национален капитал, призван да отваря вратите на България към света

БАН се гордее с научните си институти и учени, които са нашият народен капитал, предназначен да отваря вратите на България към света, да търси рационални решения в комплицираното съвремие.

Това съобщи президентът Румен Радев. Държавният глава участва довечера на концерта-спектакъл в зала 1 на НДК, с който Българска академия на науките празнува 150 години от основаването си. Много са проблемите на човечеството, на които единствено науката може да даде отговор, означи президентът. Той уточни, че българската просвета работи интензивно, само че добави, че актуалната просвета става и все по-ресурсоемка и младите учени избират нерядко непознати институти и научни центрове, където да осъществят своя капацитет. А там, където няма мощно обучение, където не се развиват водещи науки, и то добре финансирани, не може да има мощна стопанска система, висок догонващ резистентен ритъм на икономическо развиване, акцентира президентът.

Затова не преставам да акцентирам, че устойчивото развиване през днешния ден изисква отмерено систематизиране на просветителната и научна инфраструктура, че, без значение от количеството еврофондове, няма да реализираме икономическо и обществено доближаване сред Северна и Южна, сред Източна и Западна Европа, в случай че качественото обучение и водещата просвета са съсредоточени в тесни географски граници, че кохезионната политика би трябвало да се концентрира от ден на ден върху образованието и науката, разяснява той.

Наш безвъзвратен народен ангажимент остава предпочитаното развиване на нашите институти, университети, научни звена. Днес, век и половина след основаване на Българска академия на науките, България продължава да се нуждае от своята академия, от един съвременен, дръзновен, отворен към света център, мотор на нравствен и веществен прогрес, съобщи Румен Радев. Нуждаем се от вас, нашите интелектуални апостоли и визионери, които да работите по този начин, че обществото ни да се развива, а жителите ни да живеят по-добре, и то с национално самочувствие, тъй като триумфът и бъдещето принадлежат на тези,които уголемяват своите хоризонти, които съумяват да съзрат в провокациите нови благоприятни условия, които могат да употребяват силата на образованието и науката, които си слагат високи цели и работят безрезервно и имат дързостта да се мерят с най-хубавите в света. Убеден съм, че Българска академия на науките е измежду тях, уточни президентът.

Преди 150 години нашите предшественици сътвориха Българското книжовно сдружение, водени от благородна идея да основат едно съсредоточие на българските интелектуални сили, което да изведе народа ни по пътя на цивилизацията и напредъка, напомни Румен Радев. Тази морална мощ и предвидливост на българската интелигенция по това време да сътвори своя организация, преди още да има българска страна, да постави науката в основата на пътя на независимост и напредък - това е здравият генетичен код на Българска академия на науките, добави той.

Министърът на образованието Красимир Вълчев, който поздрави учените от името на държавното управление, означи, че приносът на Българска академия на науките е във всички сфери на публичния и духовния ни живот. Той дефинира като най-важната дума през днешния ден съгласуваност. Трябва да работим дружно, в партньорство и това се опитваме да създадем през последните години, уточни министър Вълчев. В интервал сме на огромни трансформации и разчитаме на учените - и за климатичните провокации, за лекуване на рискови заболявания, както и да съхраним националната ни еднаквост в глобализиращия се свят, уточни той. Разчитаме като страна и общество на Българска академия на науките, би трябвало да намерим по-добрите принадлежности да взаимодействаме, разяснява министърът.

В тържественото си слово ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски уточни, че Българска академия на науките продължава да е най-големият и ефикасен теоретичен център в България и че академията е интегрирана в европейското и международно научно пространство. Акад. Ревалски означи и присъединяване на Българска академия на науките в просветителния развой на всички равнища. Той акцентира, че се задълбочава разговорът с държавните институции. Науката, създавана от Българска академия на науките, става все по-видима, по-нужна и по-полезна за обществото, разяснява той и цитира данни от социологическо изследване, съгласно което към 70 на 100 от интервюираните дават отговор, че достиженията на учените от Българска академия на науките са мотив за горделивост и национално самочувствие.

По време на концерт-спектакъла на Българска академия на науките беше връчен и почетен знак на президента на Република България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР