БАН показва изложбата Основатели и учени на Българската академия на

...
БАН показва изложбата Основатели и учени на Българската академия на
Коментари Харесай

БАН показва изложбата Основатели и учени на Българската академия на науките“

БАН демонстрира изложбата „ Основатели и учени на Българската академия на науките “ в градинката " Кристал " в центъра на столицата.

 „ Градинката на Кристал се намира напълно покрай централната постройка на Академията. Едно уместно място за постерна галерия, тъй че всички, които минават и жителите на столицата, посетители, да могат да погледнат тази галерия. Тя е отдадена на създателите на Българската академия на науките преди 150 години, и на някои от най-хубавите учени, които са работели в Академията ”, сподели член-кореспондент Васил Николов, който е зам.-председател на Българска академия на науките.
Централната библиотека на Българска академия на науките показва изложбата с създателите си в 26 табла. Текстове и фотоси описват за огромни наши откриватели, някои от тях измежду основоположниците на Академията, които са съдействали за развиването на българската просвета и са значима част от дългогодишната история на институцията.
„ Българска академия на науките е организация на духа и на просвета, по тази причина ние желаеме да пазим паметта за тези, които са основали тази научна и организация, събуждаща българския народ по времето още преди Освобождението. Ние би трябвало да пазим паметта за тези хора. Председателите на Академията са хора, които са били мотор и на концепциите, мотор на посоките, в които да се развива Академията. А втората част на изложбата с някои от изявените учени, това е доста значимо да покажем по какъв начин българската просвета се е вписвала в европейската и международната просвета, показани са учени, които са увенчали имената си с научни открития и с високи достижения ”, изясни зам.-председателят на Академията. Така че във връзка 150-годишнината на Българска академия на науките те желаят да се върнат към корените си, към предишното, към историята на тази национална организация, която и в съвременността продължава да живее и продължава да извършва ролята си на нравствен и теоретичен център на България.
Изложбата се провежда със съдействието на Столична община и е част от календара на събитията за отбелязването на 150-годишнината на Българска академия на науките.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР