БАН. Дума:В БАН ще има ново звено по метеорология БАН

...
БАН. Дума:В БАН ще има ново звено по метеорология БАН
Коментари Харесай

Преглед на печата

БАН.

" Дума ":

В Българска академия на науките ще има ново звено по метеорология

Българска академия на науките ще сътвори ново непрекъснато научно звено за проучване на атмосферата, климата и водите, в което ще се реалокират учените, искащи да останат в академията, откакто сегашният Институт по метеорология и хидрология (НИМХ) бъде изместен към МОН. Това реши Общото заседание на Българска академия на науките през вчерашния ден на съвещание, на което участва и министър Красимир Вълчев.

Новото звено може да е институт, централна лаборатория, център и това ще зависи от броя на учените от Национален институт по метеорология и хидрология, които пожелаят да останат в Българска академия на науките, изясни ръководителят на Общото заседание проф. Евелина Славчева. Тепърва следва Министерски съвет да предложи разпореждане, с което Национален институт по метеорология и хидрология да бъде изведен към министерството, откакто то реши по какъв метод да стане това. По думите на министър Вълчев, предлагането би трябвало да е готово до края на октомври. Колегите би трябвало да знаят при какви условия отиват да работят, сподели още Славчева. Всички въпроси по трансформирането ще бъдат обсъждани в комисиите към Общото заседание и от МОН.

Избор.

" Сега ":

Цветан Цветанов е определен за непрекъснат представител в УС на " Европол "

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е определен за непрекъснат представител в управителния съвет на " Европол " на Съвместната група за парламентарен надзор на организацията, оповестиха от пресцентъра на партията.

Позицията е доста значима за упражняването на контролните и надзорни функционалности на СГПК, като обезпечава връзката сред националните парламенти на държавите-члени, Европейския парламент и Управителния съвет на " Европол ".

Изборът бе изработен с цялостен консенсус на делегациите на всички национални парламенти и Европейския парламент. Мандатът на Цветанов започва през днешния ден. Номинацията му е от съпредседателите на СГПК от ЛИБЕ и от Австрийското председателство - ръководителя на ЛИБЕ Клод Мораеш и докладчика по регламента за Европол в ЛИБЕ Августин Диаз де Мера, Ангела Люегер, ръководител на Комисията по вътрешни работи в австрийския Национален съвет и Кристиян Бухман, ръководител на Комисията по европейски въпроси в австрийския парламент.

Разследване.

" Монитор ":

Комисия обследва аргументите за случая в мол " Ларго "

Комисия от специалисти, в която влизат конструктори, проектанти и представители на строителната компания реализатор от сутринта са в отцепената от полиция постройка на благоевградския мол " Ларго ", с цел да обследват аргументите за неочакваното сриване през вчерашния ден на стъклено-металната фасада.

Те ще откриват дали има и други фактори с изключение на ураганния вятър, довели до сриването на фасадата. Вероятно постройката ще остане отцепена през целия ден, а възможното почистване на отломките ще стартира на следващия ден. Полиция и екип на пожарната охраняват мол-а и площадното пространство пред него.

" Много противен случай, за благополучие няма жертви и потърпевши, случи се дребното зло, разяснява пред публицисти доктор Атанас Камбитов, кмет на Благоевград. От тук нататък следва почистване на падналата фасада и възобновяване на нанесените вреди. От страна на полицията и РД " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Благоевград имаме позволение това да се случи, само че е належащо да минат избрани процедури, защото постройката е застрахована.

Дейност.

" 24 часа ":

Възстановяват поетапно активността в трите заводи на Миню Стайков

Започна поетапното възобновяване на активността в трите заводи за спиртни питиета, благосъстоятелност на задържания притежател на " Винпром Карнобат " Миню Стайков. От Агенция " Митници " са премахнали пломбите на двата запечатани данъчни склада.

Все още запечатани остават инсталацията и кранът, за които има подозрения, че оттова може да се е източвал незаконно етилов алкохол, сподели административният шеф на компанията Йовко Йовков за БНР.

" Той не работи. Той стои затворен, тъй като при отварянето му, както доста пъти споделих, има заплаха, в случай че не сработи системата за сигурност на инсталацията, да се получи гърмеж, в случай че този кран се отвори, се понижа херметичността и системата не може да работи и така нататък, и така нататък. Този кран е съществувал, само че не се е отварял по време на работа. Това желая да кажа ", сподели той.

Възстановяването на производството е муден развой, сподели още Йовков.

Бенчо Бенчев.

" Дума ":

Българска социалистическа партия в профил Бенчо Бенчев от зам.-председател в Общинския съвет в Бургас

Българска социалистическа партия в профил през вчерашния ден Бенчо Бенчев от поста зам.-председател на Общинския съвет в Бургас с 29 гласа " за ", 2 - " срещу " и 3 - " въздържал се ". Бизнесменът, който бе арестуван в хотел в Турция с търсения наркобос Димитър Желязков-Очите, остава самостоятелен общински консултант. Политическото доверие към Бенчев, който не участва на съвещанието, беше свалено, а Общинският съвет не дочака изхода от наказателното произвеждане, което започва против него след скандалния арест.

Преди по-малко от месец Бенчев се е отдръпнал и от охранителната компания " Аркус ", свързвана с Очите. Собствеността от акции в компанията той е трансферирал на досегашния си съучастник Георги Дросев, станал прочут с притежанието на автокъща в морския град.

Припомняме, че на 7 август т.г. бургаските съветници от Българска социалистическа партия изключиха на изключително съвещание от редиците си Бенчев. Така социалистите останаха 4-ма в Общинския съвет и за първи път останаха без група. Съгласно правилника за група са нужни 5-има.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР