Бамята е зеленчук, който неизменно присъства в африканската, арабската и

...
Бамята е зеленчук, който неизменно присъства в африканската, арабската и
Коментари Харесай

Бамята е храна за болен стомах

Бамята е зарзават, който непроменяемо участва в африканската, арабската и азиатска кухня. Но освен. В другите страни тя е позната под разнообразни имена – в Куба я назовават кимбомби, в Бразилия – киабу, а в Мексиканския залив и Съединени американски щати – гъмбо. У нас наименованието „ бамя ” е идентично с названието ѝ в Турция и Гърция.

Бамята е култивирана още преди 3 хилядолетия в Етиопия, което я прави една от най-старите познати зеленчукови култури на земята. Днес у нас тя може да бъде открита в интервала от май до началото на ноември. При термична обработка тя отделя слуз, която сгъстява яденето. Тази слуз е извънредно потребна, защото спомага за възобновяване на флората на тънкото и дебелото черво.

 Ползи от бамята

Ако обаче не я харесвате, е най-добре 2 часа преди готвене да я накиснете в леден сок от лимон. Друг вид е да я бланширате за 5 минути в оцет и вода. За да се насладите най-добре на хранителни и потребни качества на бамята, то най-добре я консумирайте с минимална кулинарна обработка.

Бамята е известна със своите здравословни изгоди. Дори предходна през термична обработка, резервира огромна част от тях. Те е извънредно елементарно смилаема, заради което е най-препоръчвания зарзават при болен корем. За това спомага и незначителното наличие на мазнини и калории.

 Болен корем

В 100 грама бамя се съдържат едвам 0.2 грама мазнини и всичко на всичко 18 килокалории. За тях обаче компенсира наличието на калций, желязо, бета-каротин и изключително на витамин С и В, както и на пектин - стожера на имунната система. Провитамин А пък, който също се открива, оказва помощ за отличното зрение, здравите кости и зъби.

Освен при проблеми със стомаха, бамята потвърдено оказва помощ и при бъбречни и чернодробни болести. Освен това намалява кръвното налягане, заради което сполучливо се включва и в лечебното хранене при сърдечни заболявания и хипертония. Друга нейна извънредно потребна линия е способността да се бори с рака.

Освен че се употребява като храна, от бамята се извлича и дестилат, който се употребява в козметиката. Именно от него се прави сполучлив сурогат на нашумелия в последно време ботокс. Екстрактът понижава свиването на мускулите и ги отпуска, без зловредни и пагубни въздействия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР