Бамбукът е чудо на природата. Това гръмко определение никак не

...
Бамбукът е чудо на природата. Това гръмко определение никак не
Коментари Харесай

Бамбукът е органичната суровина на бъдещето

Бамбукът е знамение на природата. Това гръмко определение по никакъв начин не не е пресилено. То има такова отражение в света на голяма част от международното население в всяко едно отношение, че нито едно дърво не може да се съпостави с него по никакъв индикатор.То е и дом на едно от най-любимите животни на човечеството, което не му пречи да го изтребва - мечката панда.

Бамбукът (Bambuseae) е дърво, което пораства на Изток – Южна, Източна и Югоизточна Азия. Това се райони с екваториален и субтропичен климат и висока мокрота на въздуха. Но бамбук може да се срещне и в най-високите елементи на Хималаите. По нашите ширини то се приспособява добре, като е едно от дребното растения, които са подобаващи за развъждане в банята, където е стилна украса.

Чудесата на невероятното дърво са толкоз разнородни

Строителството Бамбукът се отличава с невероятна издръжливост – по-висока от всички дървета, само че той е по-здрав даже от закалената стомана. За строителството това би била същинска гражданска война. Представете си всяка постройка с какъв брой доста железни скелета се строи и по какъв начин те могат да бъдат сменени от надалеч по-леките, постоянните и не обременяващи околната среда бамбукови пръчки. Разбира се, той е неделима част от натуралното еко строителство и несъмнено има бъдеще в разрешаването на доста демографски проблеми. А това, че стеблото му е кухо – стени, в които има бамбукови пръчки, топлят и охлаждат по-ефективно от който и да е материал.

Екологията Бамбукът пораства извънредно бързо – има типове, които дневно порастват с до 1 м, популяризира се елементарно и е резистентен на доста климатични въздействия. Особеността на корените му да порастват на тесни сектори, само че надълбоко в земята дефинира невероятна плътност на бамбуковите гори. Тези два фактора могат да имат голямо въздействие върху екологията. Оголели от растителност пространства могат да бъдат избавени от това да станат пустиня посредством засаждане на гъсти бамбукови гори, които бързо се популяризират. И в случай че мислите, че тъй като няма гъста корона, бамбукът не отделя задоволително О2, това въобще не е по този начин – бамукът отделя до 35% повече О2 от всички дървесни типове, даже и от амазонската джунгла. С други думи – вероятен излаз от парниковия резултат.

В бита бамбукът има доста разнородни приложения. Структурата му не е толкоз пореста като на другите дървета и от него се вършат доста лъжици за готвене, дъски за готвене. Те не задържат микроби и гниеща храна, не мухлясват и не попиват мазнината. Обикновено дъските за готвене са едни от най-мръсните предмети в дома, с бамбуковите дъски това не е по този начин.


Без подложката от бамбук суши не може да се направи

От бамбук се вършат доста ефектни мебели и украшения, които внасят лекост и морски летни настроения. Много красиви са комбинациите сред тръстика, ракита или ратан и бамбук. Мебелите са доста леки и доста трайни. Паркетът от бамбук също е доста гръмък, единственият му минус е, че не може да се цикли, както дървения паркет или дюшемето.

Много нашумял е в последно време памукът от бамбук. Той се създава от подкорната част на стеблото само че има една специфичност – влакната на бамбука са относително къси и от тях мъчно се прави тъкан по познатия метод – сходно на памука и конопа. Обикновено текстилът който става е плод на огромна обработка, което го прави подозрителен като качество и непорочност. Не се предоверявайте и го избягвайте за децата.

Значение на бамбука за Изтока

Бамбукът има още и още приложения в бита на индивида, изключително на Изток. В неговите кухи стебла може да се готви, да се складират течни и сухи артикули. Прави се хартия и разпалки за огън, обичайни творби на изкуството, оръжия, лодки, гребла и така нататък


Обичайна класна стая в Тайланд

Отраженията му в източните култури е невиждано. Бамбукът е едно от четирите благородни растения – дружно със сливата, хризантемата и орхидеята. Конфуцианството свързва бамбука със синовния дълг, със силата и издържливостта на индивида против бурите на живота.

За учението стайното растение е също доста значимо. Поставено в югоизточния ъгъл на жилището или двора на къщата той носи благоденствие и благополучие, притегля положителната сила. Една част от най-важните детайли от фън щуй – вятърните чанове също се вършат от кухи бамбукови стебла и кънтенето им от поривите на ветреца дава доста прелестен тон, който успокоява.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР