Балван е китно селище на 18 километра от Велико Търново,

...
Балван е китно селище на 18 километра от Велико Търново,
Коментари Харесай

Балван – социалното село

Балван е китно населено място на 18 километра от Велико Търново, слави се с богата история, а през последните години се прочу с огромна обществена активност.

„ Селото е зародило върху канара като римска цитадела. Оттам носи и името си Балван, което значи камък. Районът е богат на вода и е прочут с голям брой кладенци. През 1944 година край Балван се развиват бойни дейности сред Габровско-севлиевския партизански отряд и държавни елементи. Сражението е известно като Балванска борба и в памет на починалите е повдигнат монумент със същото име. В непосредственост единствено на 5 километра е красивият Еменски каньон с пещери и водопад “, споделя кметът на селото Недьо Георгиев.

Управникът е безапелационен, че Балван, който се обитава от към 600 души, е предопределен с доста дадености, само че това не е задоволително, с цел да е привлекателно място за живеене и запазване на традициите. Нужни са още положително ръководство с обич, упоритост и хъс.
 Кметът на Балван Недьо Георгиев Кметът на Балван Недьо Георгиев
„ Свети Иван Рилски е уважаван като покровител на селото. Неговото име носят учебното заведение, Домът за остарели хора, Дарителското съдружие, както и църквата, която тази година празнува 135 години “, изброява Недьо Георгиев.

Находчивият кмет с горделивост изяснява, че неотдавна селото е спечелило два плана. От Дирекция на вероизповеданията са обезпечени 5000 лв. за ремонт на камбанарията, стълбището и пода на вековния храм.

Вторият план е по ПУДООС за 10 000 лв., които ще бъдат вложени в парк в центъра на Балван, който ще е оборудван с беседка, две алеи, детска площадка, фитнес уреди.

Със средства по програмата „ Местни начинания “ пък ще бъде асфалтирана една улица.

„ Уличната мрежа в селото не е ремонтирана от 80-те години на предишния век и към този момент е в окаяно положение. Годишната дотация на кметството е едвам 7000 лв. и парите не стигат за изцяло благоустройство “, споделя Георгиев.

Управата на Балван обаче търси способи за облагородяването и развиването на селището. В 120-годишното читалище „ Нива “ кипи дейна самоинициатива, в която вземат участие над 30 души. Те се изявяват във фолклорен състав, група за остарели градски песни „ Романтика “ и танцов състав „ Надежда “. За трета поредна година на 1 септември Балван ще събере посетители от близо и надалеч на празника на дрипавата баница.

„ Този път фестивалът ще е с интернационално присъединяване с представители от сръбското село Бяла паланка. Осъществихме контакт със западните ни съседи със съдействието на някогашния търговски представител в Сърбия Пламен Матеев. На 11 август група от Балван ще взе участие в техния празник „ Дани банице “, показа Недьо Георгиев.

Той добавя, че фестивалът е отдаден на кулинарното произведение, защото от над 75 година в селото развива активност една от най-големите мелници в страната, Балван е било известно с най-вкусния самун.

„ Пътуващи по основния път София-Варна се отбиваха особено, с цел да си купят от топлите самуни. Лоши хора обаче преди няколко години подпалиха фурната и тя беше изпепелена при пожара. Затрит бе и поминъкът обвързван с производството на фамозната бяла балванска халва “, споделя с болежка някогашната кметица на селото и сегашен ръководител на Сдружение „ Св. Иван Рилски “ Благовеста Факирова.

Но пък други действия са основани през последните години и процъфтяват. Мелничното дружество работи и притежателите постоянно подкрепят локалните публични прояви. В Балван развиват активност завод за медицински произведения, дървообработваща база с най-качествените пелети, стопанство с над 300 бивола, както и пункт за изкупуване на билки.

„ Напоследък доста хора търсят и купуват парцели в Балван за втори дом. Заселват се даже и млади фамилии. Имаме детска градина с 11 деца и главно учебно заведение с 30 възпитаници, които са от Балван и Ново село “, споделя кметът.
 Празникът на баницата е една от най-колоритните прояви в селото. Празникът на баницата е една от най-колоритните прояви в селото.
Най-сериозните придобивки обаче са в обществената сфера. Социални услуги в помощ на деца и възрастни, предварителна защита на престъпността и предпазване на локалните обичаи са измежду целите на Сдружение „ Св. Иван Рилски “. Двигател на огромните начинания, които се развиват към този момент 20 години е ръководителят Благовеста Факирова.

„ Благодарение на Сдружението, от Балван започват голям брой начинания. В селото са ремонтирани и оборудвани три здания – общинска благосъстоятелност. В тях се обитават Кризисният център за деца жертви на трафик или потърпевши от принуждение, Центърът за работа с деца и младежи, Етнографският музей, Полицейският сектор, Домът за остарели хора и Домашният обществен патронаж. В старческия дом са разкрити 13 работни места за общо 20 консуматори, а Домашният обществен патронаж дава работа на двама поданици на селото “, споделя Факирова.

Тя напомня, че през 2007 година Сдружението е спечелило план за откриване на центрове за работа с деца и младежи „ Отвори очи “ пред Международната организация по миграция. Такива центрове са обособени в Балван, Шемшево и Ресен, а по-късно и в още 17 обитаеми места от община Велико Търново. Същата година Сдружението е осъществило и план „ Предай по-нататък “ пред американска фондация. Предоставени са 20 заплодени юници на социално-слаби фамилии от дребните обитаеми места. В продължение на пет години Сдружението осъществя и плана „ С грижа за възрастните хора “, с помощта на който социално-слаби поданици от великотърновските села са получавали безплатно медикаменти от първа нужда. В пенсионерските клубове по обитаемоте места са предоставени апарати за кръвно налягане и глюкомери за кръвна захар.

„ С доброволци от Сдружението и ученици от медицинския лицей във Велико Търново посещавахме села, където персоналният доктор върви веднъж в месеца, с цел да мерим гратис кръвното налягане и кръвната захар на хората “, посочи Благовеста Факирова. „ Организацията е сътрудник на Съюза на пивоварите в плана „ Спортът е най-хубавият метод децата да пораснат “.

„ Благодарение на Съюзът на пивоварите открихме първия в страната Център за предварителна защита и спорт. Стартирахме и план „ Млад огнеборец “, който е взаимен с Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ – Велико Търново “, показа Факирова.
 Двигател на огромните начинания, които се развиват към този момент 20 години, е ръководителят на Сдружение „ Св. Иван Рилски “ Благовеста Факирова. Двигател на огромните начинания, които се развиват към този момент 20 години, е ръководителят на Сдружение „ Св. Иван Рилски “ Благовеста Факирова.
Тя уточни, че Сдружението работи извънредно добре и с Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи – Велико Търново. През 2016 година взаимният план „ С грижа за възрастните хора “ е бил определен като публична номинация за присъединяване от страна на България в състезанието на Европейската мрежа по предварителна защита на престъпността на тематика „ Превенция на закононарушенията против възрастни хора “, който се състоя преди 2 година в Братислава, Словакия. Проектът получил грамота, документ и право да бъде качен на уеб страницата на Европейската мрежа по предварителна защита на престъпността като план с огромно публично значение. Разработката спечелила втора такава премия за България, откакто бил показан на конкурс в Италия.

„ Сдружението получи и плакет от Международната организация по миграция за 10-годишното ни партньорство за създаването и разпространение на превантивни ограничения за трафик на хора. Организацията ни бе удостоена и с афиш от Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ при Министерство на вътрешните работи за това, че доста добре развива превантивната активност във връзка с бедствията, повредите и пожарите “, посочи Благовеста Факирова.
Дейната жена акцентира, че в Балван няма обири, телефонни измами, вандализъм, тъй като в публичните действия интензивно вземат участие и остарели, и млади.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР