Балтийските страни членки на Европейския съюз предупредиха за възможна ескалация

...
Балтийските страни членки на Европейския съюз предупредиха за възможна ескалация
Коментари Харесай

Балтийските държави предупреждават за риск от военна ескалация на границата с Беларус

Балтийските страни членки на Европейския съюз предизвестиха за допустима ескалация в опълчването на мигранти, които се пробват да доближат до блока от границата сред Полша и Беларус.

Министрите на защитата на балтийските страни предизвестиха, че мигрантите заплашват голяма част от източния фланг на блока и даже могат да провокират боен спор, съобщи ДПА.

„ Големи групи от хора се събират и транспортират до граничната зона, където по-късно са принудени да пресичат нелегално границата. Това усилва опцията за провокации и съществени произшествия, които могат да прелеят и във военната сфера “, оповестяват в взаимно изказване Кале Лаанет от Естония, Артис Пабрикс от Латвия и Арвидас Анусаускас от Литва.

Те осъдиха „ умишлената ескалация на продължаващата хибридна офанзива на беларуския режим “. Министрите приканиха Европейски Съюз „ да усили практическата си поддръжка за възстановяване на сигурността по външните граници “.

Стотици мигранти, в това число доста деца, остават навън при ниски температури по западната граница на Беларус с европейския блок. Някои имат палатки, само че други имат единствено околните гори за заслон.

Беларуският президент Александър Лукашенко бе упрекнат, че е оказал помощ на мигрантите да стигнат до граничната зона, до момента в който полските управляващи отхвърлят да ги пуснат на територията на Европейски Съюз.

По-рано през седмицата Полша заяви, че част от хората са хвърляли камъни и клони по полски граничари и са употребявали трупи, с цел да се опитат да съборят ограда на границата в тъмните часове от денонощието.

Вчера Лукашенко заплаши, че ще понижи енергийните доставки за Европа. „ Ние загряваме Европа, а те заплашват да затворят границите. Ами в случай че спрем газа “, попита той през вчерашния ден.

Малка порция от газа доближава до Европа през тръбопроводи, които пресичат територията на Беларус. По-голямата част идва през Украйна и Северен поток 1.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР