Балтийските държави преговарят със съюзниците от НАТО за увеличаване на

...
Балтийските държави преговарят със съюзниците от НАТО за увеличаване на
Коментари Харесай

Балтийските държави искат от НАТО повече войски на територията си

Балтийските страни договарят със съдружниците от НАТО за увеличение на разположените на тяхна територия войски, а задачата е въздържане на Русия, заяви пред Ройтерс естонската министър-председателка Кая Калас. Шефът на алианса съобщи от своя страна, че мотив за сходно решение би могло да стане вероятно нахлуване на Русия против Украйна.

Русия, която концентрира войски по границата си с Украйна, изиска да бъде комплициран завършек на сходни разполагания на войски на алианса в близки до нея страни и западният защитителен алианс да не се уголемява повече на изток. Днес тя изложи настояванията си за гаранции за сигурност в Европа пред 30-те съдружници от пакта в Брюксел.

След тези диалози генералният секретар Йенс Столтенберг съобщи, че изпращането на подкрепления в източните членки на НАТО ще бъде премислено съществено като вид, в случай че Русия нахлуе в Украйна.
Литва, Латвия и Естония, които в миналото бяха ръководени от Москва, членуват в Европейски Съюз и НАТО от 2004 година и от дълго време се стремят към усилване на уговорката на алианса към тях.

" Разбира се, че обсъждаме с нашите съдружници опцията да усилят наличието си тук, с цел да може това да работи като възпиращ фактор ", сподели във видеoинтервю за Ройтерс от Талин Кая Калас, без да навлиза в детайлности. " Ако погледнете картата, балтийските страни са натовски полуостров и по тази причина имаме своите опасения ", добави естонската ръководителка.

В Брюксел Столтенберг съобщи: " Ако Русия още веднъж употребява мощ против Украйна и нахлуe на нейна територия, тогава съществено ще би трябвало да обмислим нуждата от увеличение на наличието ни в източната част на алианса ".

Пожелал анонимност посланик от НАТО съобщи пред Ройтерс, че въпросът за в допълнение разполагане на войски в балтийския район може да бъде разискван на плануваната за средата на февруари среща на министрите на защитата от алианса.

НАТО разположи свои елементи в Литва, Латвия, Естония и Полша, откакто Русия анексира Крим през 2014 година Във всяка от тях има по малко над 1000 бойци. Калас съобщи, че е допустимо съществуващите формирования на балтийска земя да бъдат подсилени.

Западът може да води градивни диалози с Москва, сподели естонският министър председател, само че добави, че по едно и също време с това той би трябвало да покаже на Русия, че в случай че тя изостри обстановката в Украйна, ще заплати висока цена под формата на стопански наказания. " Мисля, че не би трябвало да се хващаме в този капан - да обсъждаме какво Западът би могъл да направи, тъй като Западът не е направил нищо неправилно ", сподели Калас. " Западът не е образувал военни групи, с цел да атакува Русия ", добави тя.

Москва отхвърли да има нападателни планове и съобщи, че има право да разполага войски където пожелае в своите граници.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР