Балтазар Гарсон, бивш испански съдия, сега адвокат на основателя на

...
Балтазар Гарсон, бивш испански съдия, сега адвокат на основателя на
Коментари Харесай

Адвокатът на Джулиан Асанж обвини САЩ, че са го подслушвали

Балтазар Гарсон, някогашен испански арбитър, в този момент юрист на създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, упрекна Съединени американски щати в подслушване. След правосъдно съвещание в Мадрид в понеделник, Гарсон съобщи, че Съединени американски щати подслушват освен клиента му, само че и самия него, съответно на срещата с тогавашния президент на Еквадор Рафаел Кореа в дома му в Мадрид, заяви Deutsche Welle.
Именно Кореа даде политическо леговище на Асандж в Еквадор, което му разреши от 2012 до 2019 година да бъде на територията на посолството на страната във Англия, напомня БГНЕС.
Кога тъкмо се е състояла срещата сред Кореа и Гарсон не показва, само че се отбелязва, че за подслушването на бранителя на Асандж се подозира испанската компания UC Global, която е профилирана от службите за сигурност.
През есента на 2019 година немският обществено-правен ефирен оператор NDR също упрекна испанската компания, потвърждавайки, че е подслушвала техен представител при срещата с Джулиан Асандж в посолството на Еквадор.
Балтасар Гарсон е прочут испански юрист с известност на " ловджия на тирани ". Според него, Съединени американски щати преследват Асандж, единствено тъй като той е разкрил най-тежките закононарушения против човечеството.
Съединени американски щати изискват от Англия да екстрадира Асандж. Според Вашингтон, създателят на платформата WikiLeaks е оказал помощ на американския военнослужещ Брадли Манинг (който по-късно смени пола си и стана Челси Манинг) да получи достъп до класифицирани материали, свързани с военните интервенции на Съединени американски щати в Ирак и Афганистан. В резултат на публикуването на тези материали в платформата WikiLeaks, на обществеността стана известно за редица закононарушения, осъществени от американски бойци в Близкия изток.
В Съединени американски щати Асандж е упрекнат в " най-голямата кражба на класифицирана информация в историята на страната ". Ако бъде наказан, го грозят 175 години затвор.
По-рано стана известно, че чуването във Англия за екстрадицията на Асанж в Съединени американски щати е отсрочено заради пандемията на ковид най-малко за септември.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР