Балотаж следващата неделя в регионалните и общински избори в Гърция

...
Балотаж следващата неделя в регионалните и общински избори в Гърция
Коментари Харесай

Нова демокрация печели 7 от 13 региона в Гърция

Балотаж идната неделя в районните и общински избори в Гърция ще  покаже дали министър председателят Кириакос Мицотакис ще реализира амбициозната си цел от " 13 и 3 " - т.е. да завоюва всичките 13 района и трите най-големи града: Атина, Солун и Пирея, оповестява " Катимерини ".

Резултати от извършения в неделя първият тур затвърдиха превъзходството на консервативната " Нова народна власт " в политическия пейзаж от парламентарните избори през предишния май и юни насам.

В седем от 13-те района подкрепените от " Нова народна власт " претенденти бяха определени в неделя. Въпреки че този брой включваше социалиста Ставрос Арнаутакис, който Нова народна власт реши да поддържа този път и който се изкачи до четвърти мандат като губернатор на Крит. Докато Катимерини беше оповестен в неделя вечерта, осмият претендент, Димитрис Птохос от Пелопонес, беше част от процентния пункт под прага от 43%, нужен за избори на първия тур.

По-важното е, че измежду безапелационните спечелили в неделя беше Никос Хардалиас, някогашният закостенял министър, който завоюва най-гъсто популации район в страната Атика.

В столицата Атина настоящият кмет Костас Бакоянис не стигна до безапелационна победа, като завоюва съвсем толкоз, колкото през 2019 година

Гражданите потвърдиха доверието си в " Нова народна власт " и нейния избор на претенденти, сподели Мицотакис, който се базира на безапелационните победи на Хардалиас и Апостолос Цицикостас в Централна Македония. Следващата седмица ще се борим за нашите претенденти, присъстващи на балотажа ", добави той. Проблемите нямат политическа багра ", сподели Мицотакис и добави, че държавното управление ще си сътрудничи с всички регионални шефове.

Опозицията се прояви фрагментирана и силите най-много се бореха между тях, изключително лявата СИРИЗА и социалистическият ПАСОК за второ място и превъзходство измежду лявоцентристкия електорат. В няколко надпревари, като в Атина и Атика, резултатите на  претендентите на Нова народна власт надвишиха 40 %.
 Над 44% интензивност на вота в Гърция
Над 44% интензивност на вота в Гърция

По-лъсно се чакат и първите резултати

Вотът  - горски пожари и наводнения - където реакцията на страната постоянно беше остро подложена на критика.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР