Балотаж на президентските избори между Румен Радев и проф. Анастас

...
Балотаж на президентските избори между Румен Радев и проф. Анастас
Коментари Харесай

Балотаж за президент между Румен Радев и Анастас Герджиков, сочи проучване на "Алфа Рисърч"

Балотаж на президентските избори сред Румен Радев и проф. Анастас Герджиков макар значимата отдалеченост сред главните кандидати за държавен глава. Това демонстрират резултатите от изследване на " Алфа Рисърч ", извършено от 7 до 9 ноември измежду 1017 пълнолетни жители от цялата страна посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните.

Нагласите за парламентарния избор вижте.

Проучването регистрира три трендове - нараснала готовност за парламентарния избор, който седмица преди изборния ден притегля по-висок интерес от президентската надпревара; консолидиране на партийните ядра в интервала на акцията и борба за електорални периферии в последната седмица преди вота и значима отдалеченост сред главните кандидати за държавен глава, само че незадоволителна готовност за излаз от президентските избори в един тур.

Пет дни преди изборния ден подготвеност за присъединяване във вота декларират 47% - 48% от хората с право на глас в страната, а други към една четвърт се двоумят дали да отидат до урните. Според разбора на социолозите взаимното въздействие и припокриване сред президентската и парламентарна акции в композиция със съпътстващите я кавги, здравната и социално-икономическа рецесии връщат интереса на гласоподавателите към борбата за парламент. Докато при започване на акцията президентският избор концентрира по-голямо внимание, в този момент решилите да поддържат партийна листа надвишават с към 2 пункта участниците в президентските избори.

Ситуацията към президентските избори е по-ясна от тази за парламентарните (данните кой влиза в 47-ото Народно заседание вижте ).

Борещият се за втори мандат Румен Радев е с максимален задатък и поддръжка на 46.4%, само че и с повече компликации спрямо месец по-рано. От една страна предизвикателство пред него е охладеният възторг към този избор, който мъчно ще надскочи нужната интензивност от 50% за привършване на изборите в един тур. От друга страна - възходящото в последните седмици отчаяние от дейностите на служебното държавно управление (особено по здравната рецесия, инфлацията, цените на електроенергията) разколебава решимостта на част от симпатизантите му. Най-силни поддръжници на Румен Радев са последователите на Българска социалистическа партия и " Продължаваме промяната ". Сред по-широката външна страна, която ще е доста значима за втория тур обаче е налице известно пропукване, се показва в изследването.

При втори тур балотажът ще е сред Румен Радев и Анастас Герджиков. Ректорът на Софийския университет " Св. Климент Охридски " влиза в последната седмица от акцията с поддръжка от 28.3% , която идва главно от симпатизанти на ГЕРБ-СДС, представители на интелигенцията, свободни специалности и университетски кръгове.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ (8.8%) и ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов (6.9%) са другите две кандидатури с по-значим дял последователи. Те обаче, както и водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов (3.2%) страдат от резултата на покачвания интерес към парламентарната за сметка на президентската конкуренция и все още имат по-ниска поддръжка от застаналите зад тях обединения.

Тези трендове слагат изхода от балотажа според освен от резултата на първия тур, само че също от позициите на политическите партии и опцията на двамата водещи претенденти да активизират гласоподаватели отвън кръга на твърдите си симпатизанти.

*Изследването на " Алфа Рисърч " е извършено в интервала от7 до 9 ноември със лични средства. То е извършено измежду 1017 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР