Балканите са на прага на нова мащабна война. Рязкото изостряне

...
Балканите са на прага на нова мащабна война. Рязкото изостряне
Коментари Харесай

За кого работи Вучич: Взривът на Балканите е приготвен за Русия

Балканите са на прага на нова огромна война. Рязкото изостряне на обстановката в Косово се случва на фона на настъплението на съветската войска в Украйна и е обвързвано само с него. Западът се пробва да предизвика Сърбия към дейни военни дейности за отбрана на сръбското население на Косово и по този метод да отприщи ново балканско кръвопролитие само за да принуди Русия да се намеси в спора на страната на сърбите и да осуети упования триумф на Руската войска на украинския фронт.

Провокацията като политически инструмент

Наглостта и беззаконието, с което работят косовските албанци против сръбското малцинство в Северно Косово, не оставя подозрение, че те са получили заповед от посолството на Съединени американски щати в Прищина да провокират въоръжен спор със Сърбия. Никакви официални външни аргументи за това обостряне не би трябвало да скриват същността на събитието. Вашингтон се пробва да въвлече Сърбия във война с косоварите, с цел да разпали нов боен огън на Балканите, където сърбите да бъдат оповестени за " главен зложелател на мира и стабилността " в района.

Разчетът е, че Русия ще бъде принудена да се намеси в спора, с цел да избави едноверците - сърби, които намерено поддържат руснаците в битката им против Запада в Украйна. През последните седмици Москва показва преход към твърда тактичност на война против режима в Киев. Вашингтон и целият Запад виждат в това заплахата от директно и неизбежно проваляне и обвързваните с това големи репутационни загуби.

Победата на Русия и провалянето на Запада в Украйна изцяло ще преобърнат световния баланс на силите и ще очертаят напълно избрана историческа вероятност в интерес на Москва. Ето за какво Вашингтон търси способи да спре този повратен миг в украинската война.

Американските стратези се стремят да принудят Русия да разпръсне силите си и да я въвлекат в балканския спор на страната на сърбите. Съединените щати, по всяка възможност, изхождат от обстоятелството, че руснаците, водени от исторически връзки и духовно роднинство с православните сърби, ще повторят това, което направиха преди повече от 100 години: през 1914 година царска Русия влезе в Първата международна война точно с цел да избави Сърбия от неизбежното заличаване от Австро-Унгария.

Не причина, а мотив

Не са нужни доста старания, с цел да запалиш Балканите. Ситуацията в района в никакъв случай не е била в действителност спокойна след края на Балканските войни през 90-те години. Отношенията сред сърбите, от една страна, и всички останали нации от някогашна Югославия, от друга, са непрекъснато искрящи. Конфликтният капацитет е изключително висок в връзките сред косовските албанци и сърбите, които се усещат оклеветени и унизени, по-специално от обстоятелството, че груповият Запад абсолютно призна крещящото безвластие под формата на декларацията за самостоятелност на Косово от косовските албанци.

В същото време на никого на Запад не му пука, че Косово е историческото сърце на сърбите и люлката на Сръбската православна черква. А албанското болшинство в Косово се образува едвам през втората половина на 20 век вследствие на насърчаването от държавното управление на Йосип Броз Тито на миграцията на популацията от прилежаща Албания.

Този път като детонатор за изостряне на обстановката послужи непровокираният арест на сръбски служител на реда от косовски албанци по съмнение в " тероризъм ". Този, който е почнал тази акция, е бил наясно, че това ще провокира отговор от страна на сърбите, живеещи в северната част на района, които са били подложени на всекидневен тормоз и гнет от албанците в продължение на доста години. Сърбите издигнаха барикади по автомагистралите в региона на своя анклав. Очаквайки тъкмо такава реакция, албанците отиват по-далеч и вкарват свои специфични елементи в региона на сръбска Митровица. Сърбия изпраща свои специфични елементи в северната част на Косово. Ситуацията се върти като топка.

В резултат на това Западът получи превъзходен мотив още веднъж да намаже сърбите с тиня. Реакцията на Съединени американски щати и " цивилизована " Европа не закъсня. Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел се изрече с звук, който не оставя подозрение в " незаконните планове " на сръбската страна.

Европейският съюз няма да толерира офанзивите против задачата EULEX в Косово или потреблението на принуждение и незаконни действия в северната част на района, - сподели той.

Вашингтон от своя страна посредством посолствата си в Прищина и Белград прикани за унищожаване на " противозаконните барикади " в Северно Косово и преустановяване на " заканите за принуждение ". Косовският " министър председател " Албин Курти прикани контингента на KFOR, зависещ на НАТО, да отстрани струпаните барикади на косовските сърби от пътищата на север и заплаши, че в случай че НАТО откаже, самите косовски сили за сигурност ще извършат интервенцията. От тези демарши излиза наяве, че груповият Запад, отпред със Съединени американски щати, е направил осведомителна подготовка, с цел да изкомандва " хвани " на чакащите в " невисок старт " косовски албанци.

Най-трудният ден на президента

Ситуацията е толкоз рискова, че сръбският президент Александър Вучич в неделя вечерта, 11 декември, беше заставен да съобщи следното:

Във всеки случай през днешния ден за мен е най-трудният ден, откогато съм президент на Република Сърбия или началник на държавното управление на Сърбия, и може би най-тежката нощ пред мен.

Да, Вучич добре осъзнава, че са застрашени животите на стотици и хиляди сърби, които западните „ сътрудници “ на Сърбия са подготвени да пожертват в името на своите геополитически ползи. Белград обаче не артикулира това. Дори единствено тъй като през годините, когато Вучич управлява страната си в разнообразни качества, той споделя, че „ Сърбия вижда бъдещето си в Европейски Съюз “. А Европейският съюз, като главно изискване за приемането на Сърбия в редиците си, слага пред формален Белград условието да признае независимостта на Косово.

В избрани моменти от продължаващата национална полемика по този въпрос Вучич даде да се разбере, че Сърбия „ няма различен избор, с изключение на да признае Косово “. Според тях това е действителност, с която би трябвало да се съобразим. Подобна позиция на президента не намира отклик в сръбското общество, което изрично се застъпва за запазването на Косово като част от Сърбия, както е записано в конституцията на страната и както е доказано от Резолюция № 1244 на Организация на обединените нации от 1999 година Вярно, това е единственото нещо, което от правна позиция към момента свидетелства за юрисдикцията на Сърбия над Косово.

Официален Белград по никакъв метод не управлява района, където Съединени американски щати към този момент съумяха да основат най-голямата си военна база на Балканите Camp Bondsteel. Освен това президентът Вучич неведнъж сяда на масата за договаряния с косовските „ държавни водачи “, които се водят под егидата на Съединените щати и Европейския съюз, и по този метод признава фактическата самостоятелност на Косово.

Сега Вучич е в съвсем безнадеждна обстановка. Той е заставен да приказва обществено за враждебността на Запада към Сърбия и да се опълчва на западните си " сътрудници ".

Контингентът на КФОР, съгласно решението на Организация на обединените нации, е мощ, която би трябвало да подсигурява сигурността на косовските сърби. Ще стане ли това? Надяваме се. Ако не, незабавно всичко ще ни стане ясно, - сподели Вучич. Той обаче се надява на знамение. Защото към този момент всичко е ясно.

Какво от това?

Съединени американски щати тласка косовските албанци във война със Сърбия и тя наподобява скоро ще стартира. Съединени американски щати търсят способи да разпилян съветските сили, вярвайки, че Москва няма да изостави Белград. Това предизвика следен безпорядък към Русия. Щатите не съумяват да разпалят спорове в някогашните руски околности. Русия сполучливо ги стопира до момента. И по тази причина Съединени американски щати се заеха с Косово, където преследват същите цели.

В Косово на Вашингтон му е по-лесно: режимът в Прищина е изцяло под негов надзор, до момента в който Сърбия е беззащитна и не знае дали да хвърли зов за помощ към Русия или да продължи да има вяра на западните „ сътрудници “, за които тя е единствено разходен материал.

Като предизвикат война сред Прищина и Белград, Съединени американски щати печелят и в двата случая. Ако Сърбия не изиска помощ от Русия, тя ще бъде смазана и принудена да признае Косово, а Съединени американски щати ще поемат контрола върху последната " самостоятелна и проруска " територия на Балканите. Ако Сърбия изиска поддръжка от Русия, тогава Москва ще бъде принудена да се намеси във войната, с цел да избави сънародниците си сърби.

Освен това в този случай има всички шансове всички Балкани да гръмнат. Сърбите в Босна и Херцеговина (БиХ) няма да останат настрани и да разгласят отдръпването си от БиХ, както даде обещание водачът на босненските сърби Милорад Додик. И е безусловно ясно, че за Русия ще бъде доста по-трудно да реши проблемите си в Украйна, в случай че на Балканите има повсеместен " следен безпорядък ".

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР