Балканите са една от главите цели на радикалните ислямисти и

...
Балканите са една от главите цели на радикалните ислямисти и
Коментари Харесай

Експерти: Босна се превръща в база за терористи

Балканите са една от главите цели на радикалните ислямисти и членове на "Ислямска страна " след разгрома в Сирия, счита експертът в региона на сигурността Джевад Галиашевич. Той показва, че службите за сигурност в Босна въобще не се занимават с основната заплаха, а това е основаването на бази на бойци на Балканите, заяви Танюг.

Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина в длъжностен мандат Драган Мектич съобщи в края на предходната седмица, че няма информации за жители на тази страна, които се намират в лагери в Сирия, само че за няколко десетки мъже, които чакат да се завърнат, към този момент са готови наказателни процедури. Той сподели, че поради турската военна атака в Сирия е спрян процесът на завръщане на членове на някогашната "Ислямска страна " - 100 мъже и 160 дами с деца, родом от Босна и Херцеговина, които са настанени в три сирийски лагера.

Според Галиашевич управляващите в Босна не вършат нищо, с цел да се опълчват на терористичната опасност. Те не създали нищо, с цел да се опълчват на това 360 фанатици от Босна напълно легално, през сараевското, загребското и виенското летище неусетно да стигнат до фронтовете в Сирия и Ирак. Същите тези бойци под носа на Агенцията за сигурност и разузнаване без проблем са се прибирали в Босна, набирали нови членове и още веднъж заминавали. Ако в действителност има съществено предпочитание да се прекъсне тази верига, е задоволително да се пресече финансирането на тероризма в Босна и Херцеговина, а това не се случва, сподели Галиашевич. Като образец той уточни, че службите за сигурност не са създали нищо, с цел да попречат на заминаването на бойци в Сирия като да вземем за пример Инес Мидгжич, който бе погубен в Сирия при едно от американските набези.

Галиашевич уточни, че към листата би трябвало да се прибавят и жителите на Босна, които са пленени от постоянните елементи на Сирия под командването на Башар Асад и стотина бойци под командването на Нусрет Имамович, които участваха в окупацията на Идлиб.

Професорът от Факултета по сигурност в Белград Зоран Драгишич не счита, че някогашните бойци на "Ислямска страна " са основната заплаха за стабилността на Балканите. Той споделя, че тяхното завръщане съставлява риск, само че всички страни от Балканите имат извънредно рестриктивни закони, които се занимават с тази проблематика. Истински проблем и доста по-голяма заплаха предствляват по този начин наречените самотни вълци - лица, които не са в контакт с нито една известна терористична оргнизация.

Всички досегашни набези в Европа сочат, че тези терористични акции са били осъществени точно от "самотни вълци ", хора, които са се саморадикализирали или за многократко време са били в някоя терористична организация, съобщи Драгишич. Той добави, че тези "спящи " терористи са рискови освен тъй като са невидими за службите за сигурност, само че и тъй като няма метод да се открие какъв брой са на брой и по какъв начин ще работят. Едва откакто извършат някое терористично нахлуване научаваме детайлности по какъв метод те са се трансформирали в религиозни фанатици, а тогава е прекомерно късно, показва Драгишич.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР