Балканите имат потенциал да се превърнат в най-бързо развиващия се

...
Балканите имат потенциал да се превърнат в най-бързо развиващия се
Коментари Харесай

Премиерът Петков: Балканите могат да се превърнат в най-бързо развиващия се регион

Балканите имат капацитет да се трансфорат в най-бързо развиващия се район, съобщи министър-председателят Кирил Петков след срещата си с министър председателите на страни членки на НАТО от Югоизточна Европа.

Петков акцентира, че в обстановка на война е от голямо значение страните на Балканите да имат съгласуваност, да работят за трансгранично съдействие, за икономическо доближаване и за синергия в отбранителните си качества. Министър-председателят подчертава върху свързаността по оста север – юг и Коридор номер 8, които са основни освен за икономическото развиване, само че и за подвижността в областта на защитата. Петков означи също смисъла на енергийната самостоятелност и значителната роля на втечнения газ и възобновимите енергийни източници.

По отношение на тежката геополитическа обстановка, подбудена от войната в Украйна, българският министър-председател очерта няколко основни момента – продоволствената сигурност на района, потребността от взаимност при оправянето с бежанската вълна, както и готовността да се помогне за възобновяване на Украйна. Не на последно място, министър председателят дефинира и борбата с корупцията. Тя постоянно се трансформира в инструмент, който се употребява от Руската федерация за въздействие в района.

Кирил Петков разгласи, че през днешния ден с филантропичен полет от Русия се завръщат 64 наши сънародници. Връща се в това число посланикът ни в Руската федерация, като министър председателят Петков изрази очакване същото да създадат и от съветска страна във връзка с техния дипломат у нас.

Министър-председателят на Румъния Николае Чука означи, че нахлуването на Русия в Украйна директно визира сигурността на Югоизточна Европа, по тази причина съдействието в района е наложително.

Министър-председателят на Черна гора Здравко Кривокапич изрази признателност към българския министър председател за семейството. Трябва да оставим предишното зад нас, да мислим за бъдещето, за развиването, както и за политиките, които ще обезпечат по-добър стандарт за нашите жители, сподели още Кривокапич. Черногорският министър председател особено означи приноса на жителите на Румъния и България, оказали помощ на многочислените мигранти, пристигнали от Украйна.

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски съобщи: „ Тази война сътвори нова действителност в живота ни във всичките му аспекти, най-много във връзка с нуждата да се координират напъните в производството на храни, доставките и производството на сила, както и в областта на защитата “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР