Балканите имат потенциал да се превърнат в най-бързо развиващия се

...
Балканите имат потенциал да се превърнат в най-бързо развиващия се
Коментари Харесай

Балканите могат да се превърнат в най-бързо развиващия се регион

Балканите имат капацитет да се трансфорат в най-бързо развиващия се район, съобщи министър-председателят Кирил Петков след срещата си с министър председателите на страни членки на НАТО от Югоизточна Европа. По покана на българския министър председател в София се срещнаха водачите на страни членки на НАТО от Югоизточна Европа - министър-председателите на Румъния, Република Северна Македония и Черна гора – Николае Чука, Димитър Ковачевски, Здравко Кривокапич.

Правителствените ръководители обмениха отзиви по отношение на последствията в сферите на сигурността, енергетиката и стопанската система в кратковременен, дълготраен и средносрочен проект. В този подтекст акцент бе подложен и върху усилване на координацията и съдействието в Югоизточна Европа за превъзмогване на общите провокации.

Премиерът Кирил петков акцентира, че в обстановка на война е от голямо значение страните на Балканите да имат съгласуваност, да работят за трансгранично съдействие, за икономическо доближаване и за синергия в отбранителните си качества. Министър-председателят подчертава върху свързаността по оста север - юг и паневропейския транспортен кулоар номер 8, свързващ Адриатическо и Черно море, които са основни освен за икономическото развиване, само че и за подвижността в областта на защитата. Петков означи също смисъла на енергийната самостоятелност и значителната роля на втечнения газ и възобновимите енергийни източници.

Сред акцентите бе завършването на интерконектора с Гърция, който ще разреши доставка на полутечен газ и до другите страни-членки на НАТО на Балканите. Според министър-председателя на Румъния Николае Чука с това оборудване ще може да се реализира и диверсификация на доставките на Балканите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР