Балканите го интересуват, той е отишъл там и герои на

...
Балканите го интересуват, той е отишъл там и герои на
Коментари Харесай

Клането в Крайстчърч съживява раните на Балканите

Балканите го интересуват, той е отишъл там и герои на сръбските крайни националисти попадат в неговия мавзолей: причинителят на клането в Крайстчърч съживи раните на един регион, травмиран от междуетническите войни през 90-те години на предишния век.

На фрагменти, публикувани в интернет и разказани като снимани в колата, която е управлявал на път към двете новозеландски джамии, в които умъртви 50 души, австралийският десен екстремист Брентън Тарант слуша ария, възхваляваща босненския сърбин Радован Караджич.

Този подстрекател на етническо пречистване ще разбере в сряда дали правораздаването удостоверява присъдата му от 40 години затвор за жестокостите по време на спора от 1992-95 година /около 100 000 убити/, най-много за геноцид, осъществен в Сребреница против босненските мюсюлмани.

Сред имената, които Тарант бе изписал на пълнителите на оръжията си, попадат няколко герои на сръбските националисти, известни с битката си против Османската империя: Марко Милянов и Новак Вуйошевич, православни воини от XIX в.; Милош Обилич, рицар, погубен по време на борбата при Косово поле /1389/ - основополагаща за сръбската национална и религиозна идентичност; или средновековният княз Стефан Лазар, скулптура на който, издигната през 2016 година в сръбската част на разделения град Митровица в Косово, сочи с пръст към зоните с преобладаващо албанско и мюсюлманско население.

По телевизионния канал Ен1 посланикът на Босна и Херцеговина в Австралия Мирза Хаджич уточни, че в тази ария, прославяща Караджич, " От Бихач до Петрово ", се споделя, че " би трябвало да се убият турците " - дума, с която православните сръбски крайни националисти посочват всекидневно босненските мюсюлмани.

През османския интервал Балканите са били в продължение на пет века зона на контакт и на спорове сред мюсюлманския и християнския свят.

Споменаването на османското минало е непрекъсната тематика на сръбските крайни националисти. " Република Сръбска в Босна няма в никакъв случай да бъде Турция " - е типичен девиз на политическите манифестации в сръбската съставка на тази страна, която продължава да бъде разграничена на основата на общностни линии.

Според локалните управляващи Тарант е посетил региона в края на 2016 година - началото на 2017 година, като е бил в Черна гора, Сърбия, Босна и Хърватия, а по-късно в България през ноември 2018 година Той е отишъл също и в Турция.

Ислямската общественост в Босна оцени като " изключително обезпокоително ", че " килърът е почнал своето кърваво начинание под звуците на песец, възхваляваща военните закононарушения в Босна " и " е явно въодушевен от същата екстремистка идеология " като поддръжниците на концепцията за Велика Сърбия през 90-те години.

В Косово някогашният министър на външните работи Петрит Селими също уточни, че Тарант се е " въодушевил от една характерна форма на шовинизъм за предимство на бялата раса, чиито корени са в Сърбия ".

Последната междуетническа война в някогашна Югославия /1998-99/ - конфликът сред косовските албански бунтовници и сръбските сили, лиши живота на 13 000 души, в огромното си болшинство албанци.

" Войните и геноцидът, осъществен от сръбските идеолози, са станали извор на ентусиазъм за крайната десница на всички места по света ", написа Петрит Селими в Туитър.

В Сърбия, както и в Босна, сръбски виновни представители се надигнаха против това, което те преглеждат като разбъркване на разнообразни неща.

Босненският министър на външните работи Игор Църнадак, който е босненски сърбин, осъди " антисръбската нервност " и посочи, че е " безконтролно да се прави връзка сред ненормални дейности на един комплициран и болен човек и цялостен един народ ".

Милорад Додик, сръбският член на груповото босненско председателство /той споделя председателството с един боснески мохамеданин и един хърватин - бел.АФП/, подлага на критика една " отблъскваща акция " против неговата общественост.

В Белград външният министър Ивица Дачич акцентира обстоятелството, че " Сърбия няма нищо общо " с това кръвопролитие. Да се прави някаква връзка нанася " щета на сръбските ползи ", уточни той.

Колкото до крайнодесния националист Воислав Шешел, който е наказан за закононарушения против човечестово, само че към момента е народен представител в Белград, той стартира тезата за антисръбски скрит план: " Диаболизирането на сърбите ще продължи, до момента в който нашата страна не капитулира ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР