Българското земеделие е в трагично състояние, а все по-строгите изисквания

...
Българското земеделие е в трагично състояние, а все по-строгите изисквания
Коментари Харесай

Земеделците излизат на пореден протест, искат оставка на министър Порожанов

Българското земеделие е в трагично положение, а все по-строгите условия на отрасловото министерство спъват развиването му. 13 аграрни асоциации излизат на митинг пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ), настоявайки за оставката на земеделския министър Румен Порожанов, стана ясно на конференция на браншовите организации.
" Притиснати сме до стената, сложени сме на колене от едно министерство, което от години демонстрира отвращение да работи със бранша. Протестите няма да спрат, до момента в който нашите условия и стремежи бъдат изпълнени ", сподели Благовеста Василиева, аграрни собственик и член на Българска асоциация биопродукти.
Производителите на плодове и зеленчуци се заканват да съберат най-малко 1000 души на подготвяния от тях следващ митинг в понеделник от 13:30 през Министерство на земеделието и храните. Не желаеме дотации, а ясни правила и благоприятни условия за развиване на земеделието у нас, показват от сектора.
Основната им цел е анулация на рестриктивните ограничения, наложени от земеделското министерство, които съгласно тях са в ущърб на производителите на плодове и зеленчуци в България. " Ако не променим тези текстове, има действителна заплаха българското биопроизводство да изчезне ", предизвестява Милен Стоянов от Българска асоциация биопродукти.
Браншовите организации приканват за съответни ограничения, като сформиране на тактики за развиване на земеделието у нас, които да регистрират действителните потребности на бранша и провокациите пред него. Разписали са съответни цели и задължения, които ще входират в министерството.
" Няма родно произвеждане на плодове, зеленчуци, картофи и биопродукти. Няма тактика в селското стопанство, нито за производството на плодове и зеленчуци. Искаме непознатите вериги у нас да показват 70% българска продукция ", сподели Чавдар Маринов от Асоциацията на производителите на плодове и зеленчуци.
Проблемът е в изгубването на биопроизводството, хората могат да изгубят документите си, поради прекомерно високите условия, които са доста по-строги даже от европейските правила.
Земеделците се оплакват, че заради несъответстващите държавни ограничения на българския пазар няма български плодове и зеленчуци, като делът им е едвам 15%. Съседна Румъния е понижила ДДС-то за плодове и зеленчуци на 6% и половината от земеделската продукция на румънския пазар към този момент е локална.
От 1992 година до 2016 година засетите площи с български плодове и зеленчуци са намалели сред 2 и половина и 3 пъти. Директните заплащания подтикват неефективно произвеждане, а средствата се концентрират в ръцете на по-малко от 6% от бенефициентите. Тази политика води до заличаване на бранш плодове и зеленчуци, настояват от браншовите организации.
Всяка година получаваме разнообразни пари за разнообразни зеленчуци. Вече не знаем какво да произвеждаме, оплакват се от сектора.
Правилата в селското стопанство у нас способстват и за обезлюдяването на селата, защото попречват развиването на бранш, който обезпечава трудова претовареност на необразовани и нискоквалифицирани фрагменти. 164 села към този момент са закрити, а още 200 имат доста малко население, тъй като в тези села няма какво да се работи. Властите не вземат под внимание, че земеделският бранш създава плодове и зеленчуци, които дават по-голяма добавена стойност от други аграрни артикули.
Друг сериозен проблем е некомпетентността на администрацията. От 17 000 души в министерството няма нито един агроном, оплакват се от браншовите организации. " Журналистите схващат доста повече от проблемите ни, в сравнение с министър Порожанов. Той дори и не се постара да чуе какви са проблемите ни. Искаме оставката му, както и на целия му политически кабинет. Искаме оставките на цялата дирекция " Растениевъдство " в Министерство на земеделието и храните, защото измежду тях няма нито един агроном, нито един човек, който действително да схваща от това, което вършим ", сподели Георги Василев от Асоциация " Български пипер ".
Макар пиперът да е надълбоко обвързван с бита на българите, в последно време родното му произвеждане е в застой. В България се създава с 1200% по-малко пипер, в сравнение с преди 30 години, а едвам 5-10% от чушките на пазара са български. В страната ни се внасят 180 000 тона пипер годишно. Производителите желаят да получават по 400 лева на декар, дават обещание да създават 5 пъти повече пипер, в сравнение с сега.
Земеделците неведнъж са се обръщали към Министерство на земеделието и храните, само че без резултат. Изпратили сме минимум 25 писма и нито едно от настояванията ни не е задоволено, оплакват се производителите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР