Българското здравеопазване може да бъде оценено за среден три. Така

...
Българското здравеопазване може да бъде оценено за среден три. Така
Коментари Харесай

Българите поставиха тройка на здравната система в страната

Българското опазване на здравето може да бъде оценено за междинен три. Така са дали отговор запитаните участници в изследване на социологическата организация „ Тренд “, която им е предложила да слагат оценка от едно до шест на оказваните грижи в този бранш. Това бе обявено по време на Първата национална конференция „ Заедно за повече здраве “, която се организира сега в София, написа " Монитор ".
Приблизително седемдесет % от запитаните считат, че посоката, в която се развива българската здравна система е отрицателна. Едва 13 % дават позитивен отговор. Ниското качество на лекуването у нас е главен проблем за българското опазване на здравето съгласно 46 % от интервюираните. Около 43 % от тях показват като водещ проблем високото доплащане на медицински услуги, а 40 % - доплащането на медикаментите. Лошият надзор в системата от институциите е посочен като съществена причина за проблемите в опазването на здравето. Така са дали отговор 43 % от участниците. За 29 % от хората незадоволителното финансиране на системата е измежду главните аргументи за недобрата им работа. Близо 40 % са задоволени от здравното обслужване, а 53 % не са.
„ Разходите за опазване на здравето от консолидирания бюджет се усилват всяка година “, сподели заместител здравният министър доктор Бойко Пенков. 5,256 милиарда е разходът за тази година, за идната са планувани 400 милиона лв. повече. „ Предвижданите за 2021 година средствата за опазване на здравето би трябвало да стигнат 6,400 милиарда лв.. Планираме до 2022 година нарастването да е с един милиард лв. “, добави зам.-министър Пенков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР