Българското законодателство ясно регламентира как могат да се продават лекарствени

...
Българското законодателство ясно регламентира как могат да се продават лекарствени
Коментари Харесай

Сербезова отговори: Може ли да има вендинг автомати за лекарства

Българското законодателство ясно регламентира по какъв начин могат да се продават лекарствени артикули . Съгласно настоящото законодателство, търговията на дребно с лекарствени артикули може да се прави единствено в аптеки и дрогерии . Това съобщи здравният министър доктор Асена Сербезова в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Илиана Жекова за благоприятни условия за слагане на вендинг автомати за лекарствени артикули

Законът ясно дефинира мястото, където само може да се прави продажба на лекарствени артикули , като се позволява едно изключение , а точно: когато в обитаемото място няма аптека, лекарите и лекарите по дентална медицина могат да съхраняват и да продават лекарствени артикули единствено, в случай че са получили позволение за това по ред, избран в разпоредба на министъра на опазването на здравето.

При продажбата на лекарствени артикули чрез автоматизирани машини , така наречен вендинг автомати липсва дефиниране на персоналната отговорност на съответните хора, които ще бъдат ангажирани с процеса по разпределяне на лекарствени артикули , предоставяне на съвещания , осведоменост на пациента  относно  неговото положение и свързаната с това лекарствена терапия, се споделя още в отговора на Сербезова.  

Друг претекст за ситуирането на този вид апарати единствено в аптеки и дрогерии е директната отговорност на носителите на съответната лицензия за съхранението на лекарствените артикули в аптеката и поддържането на оптималните условия за предпазване разказани в късата характерност на лекарствените артикули.

Сербезова дава отговор и на въпрс на Жекова за неналичието на опция за о сигуряване на лекарствени артикули в едва обитаеми региони . Действащият към сегашния миг режим за издаване на позволения за търговия на дребно с лекарствени артикули е организиран в закона. Според него право да прави търговия на дребно има всяко физическо или юридическо лице, записано като търговец по българското законодателство или по законодателството на страна членка, което дава отговор на останалите условия на закона, споделя министърът.

Така признатото законодателство в страната не урежда критерии във връзка с разпределението и гъстотата на аптеките по територия , нито по отношение на техния режим на работа. По този метод преценката за мястото на разкриване на аптеката, за нейния режим на работа, размер на предоставени услуги и артикули е само в ръцете на стопанската самодейност на носителя на позволение за търговия на дребно с лекарствени артикули, прецизира Сербезова.

" Както споменавате, госпожо Жекова, съществуват голям брой обитаеми места където разкриването на аптека или дрогерия е голословно от икономическа позиция. В сходни случаи следва да се търсят устойчиви и работещи механизми за обезпечаването на здравните потребности на хората живеещи в такива региони. Въвеждането на публично-частното партньорство за даване на фармацевтични услуги в обитаемоте места със усложнен достъп до медикаменти е един от тези способи за справяне с казуса ", се споделя още в отговора.

Подпомагането на дейностите по откриване на аптеки и даване на фармацевтични услуги от страна на общините, локални структури, здравноосигурителния фонд и други на искащите да разкрият аптеки и дрогерии в такива региони лица е един от евентуалните способи за справяне с този сериозен проблем. Министъра споделя още, че в страната действат, въпреки и в доста стеснен брой, общински аптеки , по-голяма част от които се намират в дребни обитаеми места .

И още от отговора на Сербезова: Реализирането на планове по откриване на аптеки в дребните обитаеми места би могло да се реализира и посредством договаряне на процедури за взаимна активност сред общините и към този момент съществуващи локални сдружения , притежаващи позволение за аптечна активност. Там където липсват аптеки, осигуряващи денонощен режим на работа , общината също би могла да субсидира осъществяването на тази активност. Региони, в които аптеките нямат доходност да подържат действия по разпределяне на медикаменти заплащани от НЗОК, общините също биха могли да обезпечат целеви дотации за поддържане на тази номенклатура.

Министерство на здравеопазването ще продължава да търси и предлага работещи способи и механизми за обезпечаване на фармацевтична услуги за всички български жители, като паралелно с това се подсигурява пълнотата и размера на предоставените фармацевтични грижи и сигурността при използването на лекарствените артикули, твърди министърът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР