Българското външно министерство извика руският посланик Анатолий Макаров и му

...
Българското външно министерство извика руският посланик Анатолий Макаров и му
Коментари Харесай

48 часа за руските дипломати да напуснат страната

Българското външно министерство извика съветският дипломат Анатолий Макаров и му връчи нота, в която упорства в рамките на 48 часа двамата съветски дипломати, за които прокуратурата твърди, че са шпиони, да напуснат България. Посланикът е заявил, че срокът ще бъде спазен и че те ще изоставен страната до понеделник.

" Не бяха показани каквито и да е доказателства, които да удостоверяват реализиране на активност, несъвместима с техния статут ", написа в публично съобщеие на съветското посолство в София. И афишират, че съветската страна си резервира правото да одобри ответни ограничения.

Няколко часа по-рано прокуратурата разгласи, че е открила двама съветски дипломати, които са и шпиони. Единият е събирал информация за изборния развой, а другият - данни за енергетиката. 

След приемането на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура са формирани две досъдебни производства за закононарушение против Република България – за това, че две лица – задгранични жители са събирали информация, представляваща държавна загадка, за издаването й на непозната страна или непозната организация, написа в формалния текст на държаното обвиняване.

В хода на следствието по едното досъдебно произвеждане било установено, че в интервала от 2017 година до сегашния миг руският гражданин е осъществявал разследваща активност за механизмите на изборния развой в страната. Установено е, че съветският жител има статут на посланик, упълномощен е у нас като първи секретар в консулския отдел на посолството на Русия в София.

В резултат на извършените дейности по другото досъдебно произвеждане е открито, че в интервала от м. октомври 2018 година до сегашния миг, съветски жител е събирал разследваща информация, включително такава представляваща държавна и служебна загадка, от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в следствие е изпращал в централата на съветската разследваща работа в Москва.

Той е осъществявал контакти с български жители, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна инспекция е открила, че съветският жител се употребява с дипломатически имунитет, защото е чиновник на Търговското посланичество на Руската федерация в София.

Съгласно  Виенската спогодба за дипломатическите връзки, макар съществуването на учредения за привличането им в качеството на обвинени за закононарушение по член 104 алинея 1 Наказателен кодекс, наказателните производства против двамата съветски жители са спрени, защото  “деецът е лице с имунитет “. Затова основният прокурор Иван Гешев е уведомил публично министъра на външните работи Екатерина Захариева за откритото в хода на следствията и за дейностите на прокуратурата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР