Българското външно министерство е длъжно да реагира тогава, когато има

...
Българското външно министерство е длъжно да реагира тогава, когато има
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: МВнР е длъжно да реагира, когато има опити за намеса във вътрешната политика

Българското външно министерство е длъжно да реагира тогава, когато има опити за заемане на позиция или интервенция във вътрешната политика на страната - на която и да е страна. Това сподели министърът на външните работи Екатерина Захариева в отговор на парламентарен въпрос за позицията на Министерство на външните работи във връзка на проведената от посолството на Русия на 9 септември галерия в София.

Това никога не би трябвало да пречи на другарските връзки. Напротив - когато изразяваш позиция в отбрана на националния си интерес, би трябвало другите повече да те почитат, уточни външният министър. Тя подсети, че Министерство на външните работи е реагирало два пъти преди този случай на изявления, свързани с българската история, от страна на Русия, и това не е довело до утежняване на връзките, а същото по този начин е реагирало и на други страни и ще продължи да го прави.

Смятам, че е належащо да престанем с налагането на разграничителна линия по оста Русия - България, и то по исторически тематики, за които българският парламент преди доста години е взел ясно отношение, уточни Захариева. Тя увери, че българското държавно управление има предпочитание да бъде другар - на основата на взаимно ценене на суверенитета, взаимния интерес, невмешателство във вътрешнополитическия живот на другата страна, почитание и ценене на разликите в позициите във връзка с оценките на обстоятелствата и събитията от предишното. Крайно време е да престанем да разделяме страната на каквито и да било "фили " и "фоби ", счита Захариева.

Тя уточни, че в позицията на Министерство на външните работи за проведената от посолството на Русия на 9 септември галерия в София категорично се признава ролята на Съветския съюз за разгрома на нацистка Германия през Втората международна война, както и не се подлагат на подозрение осъществените от националсоциалистическия режим закононарушения против човечеството и военни закононарушения. Декларацията е ориентирана към съответно деяние, което сме решили, че минава граница на допустимото от страна на представители на друга страна, уточни Захариева. Тя акцентира, че става въпрос най-много за датата на образуване на изложбата и за заглавието. Ако тя беше на 9 май, министерството нямаше да реагира. Министерство на външните работи нямаше никакъв различен вид с изключение на да реагира, изясни министър Захариева, като добави, че неслучайно и самото посолство е сменило заглавието на експозицията след реакцията на българското външнополитическо ведомство. Захариева напомни, че българският парламент със закон е дал оценката си на тези събития и на техните последствия за страната - в Закона за оповестяване на комунистическия режим в България за незаконен, който е от 5 май 2000 година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР