Българското училище трябва да е политически неутрално, но дали след

...
Българското училище трябва да е политически неутрално, но дали след
Коментари Харесай

Без партийна пропаганда в училище

Българското учебно заведение би трябвало да е политически неутрално, само че дали откакто за това спориха депутатите на първо четене в Закона за предучилищното и учебното обучение. Законопроектът цели реализиране на самостоятелност и деполитизиране на системата на предучилищното и учебното обучение . Чрез предлагания законопроект ще се обезпечат политическа и партийна индиферентност и съответната самостоятелност на лицата, които извършват педагогичен функционалности в системата на предучилищното и учебното обучение и на държавните чиновници в районните ръководства на образованието при осъществяване на функционалните им отговорности. По този метод ще бъде лимитирана опцията за оказване външно влияние върху тях.

Срещу предложенията обаче има известна опозиция от съсловните организации. Например от Съюза на работодателите в системата на националната култура в България показаха мнение на съвещанието на просветната комисия в Народно събрание, че се слага нов проблем пред учебните шефове, обвързван с неналичието на точна изясненост за политическа и партийна индиферентност. Постави се въпросът да бъде дадена сигурност и изясненост за тези 120 общински съветници, които сега са от гилдията на просветителната система, че същите няма да бъдат политически уволнени от позициите, които заемат. Другият въпрос, който се сложи, е може ли да се пояснява като политическа интервенция в работата на просветителната институция визитата на депутат или кмет на град в тази институция . От Политическа партия считат, че с предложенията ще се спрат политическите назначения и уволнения.
 11 шефове на Инспекторати по обучение били в отпуск за предизборната акция Обновена
11 шефове на Инспекторати по обучение били в отпуск за предизборната акция

МОН готви промени в Закона за предучилищно и учебно обучение

Според Елисавета Белобрадова от Демократична България законът не се занимавал с ограничение на права . Изключително значимо е просветителните институции да останат политически неутрални, уточни тя. Този законопроект беше разискван доста деликатно, сподели и министърът на образованието Николай Денков . Практика било в учебно заведение да се реализира партийна активност. Законопроектът не е юридически на бързо, юридически е деликатно, увери той народните представители. Да не фантазираме неща, които ги няма в този законопроект, посочи Денков. Не се ограничавали учители и шефове да членуват в партии или да са общински съветници. А за министъра законът бил просрочен с няколко години.

Красимир Вълчев от ГЕРБ предизвести, че имало голям брой уволнения по партийна линия.
 МОН не разрешава със закон политическата активност в образованието
МОН не разрешава със закон политическата активност в образованието

Проектът за изменение в ЗПУО е оповестен за публично обсъждане
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР