Българското училище е като школо в държава от Третия свят.

...
Българското училище е като школо в държава от Третия свят.
Коментари Харесай

Публичен линч в класната стая

Българското учебно заведение е като школо в страна от Третия свят. Прокуратурата ревизира учителка поради подозрителен образователен способ. Начален възпитател в учебно заведение “Проф. Иван Батаклиев ” е принудила деца от 3-ти клас да заплюят собствен съученик в лицето поради спор сред децата.
Всичко се случило на 9 януари. По време на междучасието няколко третокласника се сдърпали по сред си и, с цел да се отбрани 9-годишният Митко наплюл две от децата. Вместо родителите да бъдат предизвестени за тази постъпка и дружно с педагога да намерят решение, учителката Верка Маратилова решила да приложи собствен образователен способ. По време на час тя изправила Митко пред образователната дъска, строила целия клас в редица и наредила всички да преминат един по един пред момчето и да го заплюят. След наказателната акция образователните занятия траяли.

Вечерта фамилията на Митко забелязало, че той е угнетен, не приказва, отхвърля да се храни с обяснението, че го боли главата. Родителите на момченцето решили, че има вирус. Разбрали за случката едвам няколко дни по-късно от засегнат родител на момиченце, което разказало у дома по какъв начин всички плюли по Митко.

Със случая са осведомени всички институции в града, в това число и Регионалното ръководство на образованието и Отдел “Закрила на детето “.

Проверките са открили, че има неприемливо нарушение на професионалните отговорности, само че шефът на образователното заведение има правото да наложи глоба по проблема.

Системата на образованието за следващ път сподели, че не действа обикновено. Станахме очевидци на невъзможността на учителите да се оправят, тъй като и те са изхабени като същата тази система, в която работят. Проблемът с възпитателния способ на пазарджишката учителка демонстрира изтощение. А фактът, че родителите на дребния Митко даже не са били известени за случилото се, е следващият образец за неналичието на разговор сред страните.

Проблемът е още по-голям, тъй като това не е частна преживелица в едно българско учебно заведение. Това и признак на цялата ни просветителна система, която от години страна от доста тежко заболяване. Защото позицията на педагогическия консултант е изпразнена от смисъл. Учителите са поели функционалността на родители, тъй като огромна част от тях абдикират от поста си, сега в който детето прекрачи прага на вратата и отиде в класната си стая. И по този начин, един преподавател взема решение самосиндикално да принуди всички деца да линчуват съученика си.

Нима сме в Близкия изток? Онази далечна за визиите ни, консервативна земя, в която линчуват дамите с камъни на площада. Това ли е българското учебно заведение? Иран? Саудитска Арабия?

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР