Българското участие в „Експо 2020“ в Дубай отива на прокурор.

...
Българското участие в „Експо 2020“ в Дубай отива на прокурор.
Коментари Харесай

Събрани са над 700 страници с нарушения за българското участие на “Експо 2020“ в Дубай


Българското присъединяване в „ Експо 2020 “ в Дубай отива на прокурор. Това заяви по време на днешния парламентарен надзор министърът на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова.

Тя уточни, че са събрали 700 страници доказателства – отчети на проверяващи органи, свидетелски показания за това, което се е случило на място, като този отчет към този момент се намира на бюрото на прокурори.

Нинова осведоми, че един от очевидците е получил позвъняване да си отдръпна показанията. Министърът изясни, че през 2018 година Министерския съвет отпуска 4 816 300 лева с Данък добавена стойност. за българското присъединяване в ревюто.

„ Въпреки това решение, в Министерството на стопанската система се организира процедура за социална поръчка коя компания да поеме осъществяване на задачата. И тази социална поръчка е за 6,840 млн. лева – още на старта на процедурата имаме подозрение за нарушаване и увеличение, без никакво съображение, на сумите с 2 023 700 лева от утвърдените “.

По информация на министъра след публичната поръчка е подписан контракт с консорциум ДДЗ „ България Експо 2020 “, в който вземат участие следните компании: „ Сиела Норма “, „ Проджект Мениджмънт Адвайзъри “, „ Инфинити Травел “, ДОВ ЕООД. По контракта е преведено предплатено сумата от 78,70% от контрактуваната – 4 452 000 лева с Данък добавена стойност. Срещу този задатък обаче, страната не е получила гаранции, а обезпечението, което дава компанията за тази сума е единствено в размер на 50% от нея.

Нинова заяви, че над 30 от описаните задължения в контракта не са изпълнени или сменени с други. Без осъществяване са останали условието на рекламно-информационни материали, условието за обезпечаването и разпространението на храни и питиета, посрещане на посетители, условието за реализиране на всички действия по обезпечаване на комерсиална активност.

Министърът на стопанската система и промишлеността сподели още, че са направени над 6 инспекции и няколко отчета от министерството. Опитът да се реализира преписка с компанията и да им се изиска доклад обаче не е бил сполучлив, защото е подаден адрес на компания, която не взе участие в контракта, не е съучастник на консорциума и е на гръцки жител. По думите на вицепремиера Нинова и сега компанията реализатор предявява искания да ѝ се доплатят още 2 милиона, от горната страна на тези 4 милиона, за които не е свършена работа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР