Българското шестмесечно председателство на ЕС започна шумно, тъй като протестиращи

...
Българското шестмесечно председателство на ЕС започна шумно, тъй като протестиращи
Коментари Харесай

АФП: Българското председателство на ЕС започва удавено от протестни викове


Българското шестмесечно председателство на Европейски Съюз стартира шумно, защото протестиращи против корупцията блокираха улици в мощно охраняваната столица София.

Над 1 500 души скандираха „ Мафия! ”, „ Оставка! ”, „ Спасете Пирин ”, и „ Искаме природа, не бетон ”, осъждайки проектите за предпазения от ЮНЕСКО народен парк „ Пирин ”, в половината от който, съгласно тях, ще може да се строи.

Много стачкуващи носеха транспаранти, в които се осъжда корупцията в най-бедната страна от Европейски Съюз, 10 години след присъединението й към общността.

„ Корупцията прави силата ” се четеше на транспарант, насмешка на „ Съединението прави силата ” – мото на българското председателство на Европейски Съюз, което продължава до месец юли.

Няколкостотин стачкуващи от югозападните региони Банско, Добринище и Благоевград в това време организираха друго шествие, подкрепяйки проектите за развиване на по-разширен зимен туризъм в Пирин и градеж на втори въжен превоз за улеснение на непрекъснатите опашки от скиори в известния курорт Банско.

И двете шествия минаха спокойно, на по време на час пик трафикът в София замря, тъй като огромна част от центъра беше затворена преди концерта по случай началото на председателството.

Засилено полицейско наличие имаше по отношение на идването на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни, ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск и всичките еврокомисари.

Полицията изолира региона към Народното събрание до момента в който се организираха няколко по-малки митинги.

Пенсионерите настояха за повишение на минималната пенсия, групичка стачкуващи против НАТО и Европейски Съюз изгориха флага на Европейски Съюз и скандираха „ НАТО вън! ”, а стотина души демонстрираха против домашното принуждение.

Някои служители на реда също демонстрираха за повишение на заплатите и реализираха заричане за спомагателни 50 милиона евро от министър-председателя Бойко Борисов.

Българският министър за председателството на Европейски Съюз Лиляна Павлова разкритикува митингите и сподели, че те се организират, с цел да привлекат внимание в деня, когато българската столица София е фокус на интернационално внимание.

Междувременно Борисов съобщи, че София желае да влезе в „ чакалнята ”, с цел да се причисли към еврозоната, а ръководителят на Еврокомисията Юнкер прикани еврозоната да се разшири отвън сегашните си 19 членове.

„ Мястото ви е в еврото и всички ще работим за това ”, сподели в словото си Юнкер.

„ България има постоянна валута, растеж от 4 на 100, ниска безработица. Готови сме да влезем в чакалнята на еврозоната ”, сподели Борисов и добави, че е споделил на ръководителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, че „ сме изпълнили отговорностите си ”.

Министърът на финансите Владислав Горанов сподели, че страната желае да стартира процедура с ЕЦБ „ в първото тримесечие ” на годината. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР