Българското решение за експулсиране на 70 руски дипломати, служители на

...
Българското решение за експулсиране на 70 руски дипломати, служители на
Коментари Харесай

70 дипломати и служители на руското посолство у нас заминаха за Москва

Българското решение за експулсиране на 70 съветски дипломати, чиновници на задачата в София и техните фамилии беше изпълнено. В късния следобяд с два съветски самолета те отпътуваха за Москва.

След поредност от шпионски кавги през последните години това е най-мащабното наложително връщане на съветски дипломати в родината им с претекст - активност несъвместима с дипломатическия им статут.

Малко след 13 часа първия рейс с дипломати и техните фамилии потегли от посолството към летище София. До летището бяха направени няколко курса.

След връчването на нотата на съветския дипломат във вторник, оповестените за персота нон грата дипломати, чиновници и техните фамилии имаха 4 дни, с цел да съберат багажа си и да изоставен страната до през днешния ден в среднощ.
Хората си тръгваха от България с цялостни куфари и домашните си любимци.

Млад мъж беше облякъл фланелка с портрет на съветския президент Владимир Путин и надпис " Русия е страна, която не се опасява от нищо ".



Повечето отказваха коментар или бяха сбити.

Българска национална телевизия: Как ще коментирате решението на българското държавно управление?

" Ние сме от съветското посолство, да. Благодарение на вашето държавно управление си отпътуваме. Без коментар. "

Преди да излети от София пълномощният министър на Руската федерация Филип Воскресенски съобщи, че благодари на българите, с които е работил през годините.

" Никой не може да скапе нашите връзки. Нито Кирил Петков, нито някой различен. Нито един от тези, които бяха експулсирани, не е работил против България, а за насърчаване на връзките сред двете страни. Тези дейности по експулсиране са противозаконни и без съображение ", съобщи Воскресенски.



За да приберат съветските жители на летище на София кацнаха два самолета на специфичния авиоотряд " Россия ", изхвърчали от московското летище Внуково. Русия получи особено позволение от България за осъществяването на полетите, откакто от края на февруари затворихме небето си за съветски самолети като глоба поради войната в Украйна. С близо два часа забавяне, малко след 17:30 двата самолета излетяха.

До експулсирането на 70 съветски дипломати и чиновници на посолството се стигна откакто министър председателят Кирил Петков разгласи, че има отчети на ДАНС за активност в прорез на дипломатическия им статут. Такава информация обаче стана ясно,че липсва в прокуратурата. И още - министър председателят в оставка изиска понижаване на внушителния брой на хора в съветското посолство, за съпоставяне в българското посолство в Москва работят единствено 12 души.



Посланик Митрофанова сложи ултиматум нотата да бъде оттеглена. Българските управляващи обаче не се съобразиха и не анулираха решението. В отговор дипломат Елена Митрофонова изиска от съветското външно министерство затваряне на съветското посолство в София и надлежно - на българското в Москва. Решение към момента няма.

" Ние помолихме нотата да бъде върната. Нищо не се случи. Тя се извършва. Аз не мисля, че тази тематика е тематиката за идната седмица. Не мисля, че ще има някакви промени каквото и да се случи.Надявам се в този момент всички да се фокусираме да имаме едно работещо държавно управление и това държавно управление да покаже продължение на това, което постигнахме ", съобщи министър председателят в оставка Кирил Петков.



Дипломатическият скандал провокира остри реакции..

" Да напомня по какъв начин България беше оповестена за вражеска страна без да има аргументи по тази причина. Как беше спрян газът за България, макар че го изпълнявахме прецизно, по какъв начин беше обиждан министър председателят на България. Последният ултиматум, който беше подложен демонстрира, че дипломат Митрофанова не се държи като посланик. Държи се като генерал-губернатор на губерния ", сподели Денков.

дипломатическия скандал.

" Повече от ясно е, че съветската посланичка не става. Да го кажа в прав текст. Тя си разреши да наскърбява българския министър-председател, който и да е той - не може да допуснем това нещо. Дава квалификации. Този развой е справедлив от друга позиция на равнище Министерство на външните работи, на равнище президент. Някой би трябвало да изясни на отсрещната страна какво се случва тук ", счита Плевнелиев.

Дали съветското посолство в София ще бъде закрито, ще реши президентът на Руската федерация, съобщи преди да излети от София пълномощният министър Филип Воскресенски.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР