Българското представителство на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) обяви, че

...
Българското представителство на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) обяви, че
Коментари Харесай

Журналистическа асоциация защити бургаски медии, съдени от Петър Низамов - Перата

Българското посланичество на Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) разгласи, че следи с паника делата против бургаски медии, заведени от Петър Низамов, придобил гласност с прякора Перата. Той упорства за финансови обезщетения за изявления от 2012 година, които съгласно него му приписват закононарушение и го позорят.

Низамов е завел четири сходни каузи, като първото от тях е против уеб страницата " Бургаснюз " и ще се гледа на следващия ден от Бургаския областен съд. Исковата молба е за обява със заглавие " Биячите от " Джубокс " остават зад решетките ", която е от 13 март 2012 година Въпреки че в публикацията не се загатват имена, Низамов очевидно се разпознава в посочените букви на един от тримата арестувани, прецизират от АЕЖ.

Исковите молби срещу останалите медии са за изявления по същия мотив. Според редакциите обаче източникът на информация са прессъобщения на Бургаския областен съд и на пресцентъра на Министерството на вътрешните работи.

В Закона за радио и телевизия е записано, че доставчиците на медийни услуги се освобождават от отговорност за разгласени сведения, когато те са получени по формален ред. От АЕЖ приканват да се съблюдава тъкмо тази точка от закона.

" В противоположен случай ще се сътвори доста рисков за свободата на словото казус. Журналистите не трябва да заплащат цената за това, че разгласяват сведения, подадени им от държавните институции ", акцентират от журналистическата асоциация.

Преди 3 месеца Бургаският областен съд оправда Перата по делото за нелегално задържане на трима мигранти, тъй като присъединяване му не било потвърдено. Низамов стана прочут с доброволческите отряди, които провежда за " лов " на мигранти по българско-турската граница.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР