Българското председателство на Съвета на ЕС е по-скоро успешно според

...
Българското председателство на Съвета на ЕС е по-скоро успешно според
Коментари Харесай

Проучване: Българите смятат европредседателството по-скоро за успешно

Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз е по-скоро сполучливо съгласно 46,2% от жителите. Като изцяло сполучливо го дефинират 24,3 на 100. Това сочат данните на Центъра за разбори и маркетинг (ЦАМ) на политическите настройки след края на европредседателството, които показа на конференция шефът на Центъра Юлий Павлов.

Националното представително изследване е направено в интервала 3 юли-12 юли и в него са взели участие 1021 пълнолетни жители. Председателството е оценено като по-скоро несполучливо от 14,4 на 100 от интервюираните, а като изцяло несполучливо е несъмнено от 6,5 на 100. Същевременно оценката за държавното управление на ГЕРБ и Обединените патриоти към юли 2018 година е 3,4 по шестобалната система.

Според проучването с най-голям рейтинг измежду политиците остава президентът Румен Радев (61,3 % доверие; 31,2% – недоверие). Той е следван от омбудсманът Мая Манолова, в която доверието е 58,2 на 100, а недоверието е 30,9 на 100. На трета позиция е кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Доверието в нея е 42,5, а недоверието е 40,3 на 100. Четвърти е министър председателят Бойко Борисов, доверието в който е 41,6 %, а недоверието - 51,8 на 100. На пета позиция е вицепрезидентът Илияна Йотова с доверие от 40,9 на 100 и съмнение - 48,1 на 100. Веднага след първата петица е подложен и шоуменът Слави Трифонов, за който Павлов уточни, че е включен в рейтинга поради непрекъснатите информации, че ще се включи в политиката. В него имат доверие 38 % от интервюираните, а недоверието към него е 48,8 на 100.

В дъното на рейтинговата канара са сложени представителите на " Старата десница " - Христо Иванов, Румен Христов, Божидар Лукарски и Атанас Атанасов. По думите на Юлий Павлов обичайно най-голямо съмнение събира водачът на Движение за права и свободи. Мустафа Карадайъ има съмнение от 75,2 % (доверието в него е 12,3 на сто). На втора позиция в негативната ранглиста е водачът на " Атака " Волен Сидеров с съмнение от 72,9 на 100 (доверието в него е 15,6%). На трета позиция още веднъж е представител на Обединените патриоти - вицепремиерът и водач на НФСБ Валери Симеонов, който е с съмнение от 69 %, при доверие 15,5 на 100.

Няма съществени промени при политическите настройки сред юли и февруари, когато е било предходното проучване. Води ГЕРБ, следван от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Има лек спад от към два % при ГЕРБ и Българска социалистическа партия, само че дистанцията сред двете обединения се резервира към четири %. Движение за права и свободи качва съществено резултата си от 5,1 % на 8,2 на 100, което се възприема като връщане на хората, които са били отклонени към партията на Лютви Местан.

На въпрос от Центъра за проучване и маркетинг дали биха дали своят вот за партия на Слави Трифонов позитивно са дали отговор 11,7 на 100, по-скоро " да " са споделили 21,8 на 100. Със сигурност не биха дали своят вот 43,8 на 100 от интервюираните, а по-скоро не биха дали своят вот 16,6 на 100. Според Павлов това значи, че в случай че в този момент Трифонов влезе в политиката, може да разчита на към 250 - 300 хиляди гласа и да се бори за трета позиция в Народното събрание с Движение за права и свободи.

Ниските приходи, опазването на здравето и корупцията по високите етажи на властта не престават да са най-сериозните проблеми на българина. С една позиция от трета на четвърта отстъпва безработицата.

Във външнополитически аспект хората клонят повече на запад, в сравнение с изток към Русия, демонстрират резултатите от изследването, сподели Павлов. На въпрос кои са главните външнополитически сътрудници на България, 52,7 % са дали отговор Германия, а 50,6 на 100 - Русия. Следват Франция, Англия и Съединени американски щати. При сериозна опасност за националната сигурност най-вече българи са показали, че разчитат на НАТО (28,6%), до момента в който 22,4 на 100 са отбелязали, че биха разчитали на Русия. Общо гласовете за евро-атлантическите сътрудници НАТО, Европейски Съюз, Германия и Съединени американски щати са над 52 на 100, уточни Павлов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР