Българското председателство на Съвета на ЕС беше кауза, която ни

...
Българското председателство на Съвета на ЕС беше кауза, която ни
Коментари Харесай

Лиляна Павлова: Председателството беше кауза, която ни обедини

Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз беше идея, която ни сплоти, а социологическите изследвания го дефинират като сполучливо и надпартийно. Това сподели министър Лиляна Павлова пред членовете на парламентарната комисия по европейските въпроси и надзор на европейските фондове и публичния съвет към комисията. Тя регистрира пред депутатите резултатите от осъществяването на програмата на триото Естония-България-Австрия. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018.

От финансова позиция Българското председателство може да бъде несъмнено като непретенциозно, сподели министър Павлова и уточни, че директните разноски за логистиката на председателството са 62 млн. лв. или почти 31 млн. евро. За съпоставяне средствата, които са изразходвали страните ротационни ръководители през последните пет години варират сред 42 млн. и 93 млн.евро, надлежно за Ирландия и Люксембург, като в тях не влизат поправки на сграден фонд и инфраструктура.

Тригодишната финансова прогноза и поредицата постановления на държавното управление в подготвителния интервал плануват бюджет от 166 млн.лева, изясни в отговор на въпрос министър Павлова. От тях спестените са 22 млн.лева.

Министър Павлова уточни главните резултати, които са реализирани по петте общи за триото целта – напредък и конкурентоспособност, енергиен пазар, обществен дирек, сигурност, Европа като фактор на световната сцена. Тя акцентира, че страната ни е затворила най-вече досиета, като даде образец с цифровия пазар – от 13 досиета, които сме наследили от Естония, страната ни е затворила 9.

От дистанцията на шестте месеца, би трябвало да погледнем обективно към председателството, сподели Кристиян Вигенин, ръководител на парламентарната комисия по европейските въпроси. Той акцентира, че България е подходила амбициозно, а за екипите са приели председателството като идея, което е и в основата на триумфа му. Кристиян Вигенин поздрави министър Павлова за положителната съгласуваност и свършената работа.

Около високата оценка, постигнатите резултати и успеваемостта на председателството се сплотиха всички народни представители и представителите на публичния съвет, участващи в съвещанието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР