Българското председателство бе възможност да погледнем на ЕС от различен

...
Българското председателство бе възможност да погледнем на ЕС от различен
Коментари Харесай

Павлова: Показахме, че можем да сме двигател, затова трябва да бъдем по-уверени

„ Българското председателство бе опция да погледнем на Европейски Съюз от друг ъгъл, тъй като когато би трябвало да приказваш от името на целия Европейски Съюз, предизвикателство е огромно - би трябвало да бъдеш и равноотдалечен, и равноприближен към проблемите на страните членки “. Това съобщи през днешния ден министър Лиляна Павлова по време първото издание на Пловдивския стопански конгрес, чийто почетен посетител и представител бе министър председателят Бойко Борисов, оповестиха от пресцентъра на Министерство за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018.

„ 2018-а безспорно е година на преосмисляне, в която въпросът за това в каква Европа желаеме да живеем търси своя отговор. Преодоляхме едни рецесии, а с следствията от други към момента се оправяме “, стартира изявлението си министър Павлова в панела, отдаден на бъдещето на Европейски Съюз и модериран от политолога Иван Кръстев.

„ Имайки опцията през последните шест месеца да се срещна с разнообразни, забавни, изобретателни хора и участвайки в редица диспути и полемики по основните тематики за Българското председателство, мога да кажа, че няколко послания бяха водещи: За бъдещето на Европа - би трябвало да имаме визия, тъй като никой попътен вятър няма да ни помогне, в случай че нямаме такава. На последващо място е,,единството‘‘. Може би в Европа приемахме единството за даденост, само че след решението на Англия да напусне Европейски Съюз, сигурно преосмислихме това единение и оценихме в нова светлина значимостта му “, съобщи министър Павлова. На трето място тя сложи думата синергия.

„ Буквално тя значи,,работим заедно‘‘. Тогава уравнението 1 плюс 1 е равно на 3, освен на 2, тъй като обединените старания на страните членки в една посока биха били по-ефективни “, уточни министърът за Българското председателство.

Говорейки за бъдещето на Европа, министър Павлова очерта 5 съществени тематики и добави, че този значим диалог минава през дебата за бъдещето на младежите и по какъв начин да ги подкрепим. В тази връзка фокус се слага върху бъдещето на европейските финанси. „ По време на Българското председателство на експертно и политическо равнище неведнъж обсъдихме тази тематика. Предложената рамка от Европейска комисия съдържа формулата, която да подсигурява уравнението, че бъдещето на Европейски Съюз ще бъде решено с позитивен знак “, съобщи министър Павлова.

Тя очерта тематиките сигурност и миграция като най-голямата паника на европейските жители. „ Достатъчно сигурна ли е Европа?! Всички ние сме призовани, всеки във своите пълномощия, да намерим решение на този проблем. Решение, което изисква единение и мъдрост, непозволяващо вратата на популизма да бъде отворена, тъй като в случай че можем да сложим знак на тъждество сред две думи, това са популизъм и нарцисизъм, а егоистичните решения нямат място в уравнението за бъдещето на Европа “, добави министър Павлова. Българското председателство предложи един модел за предварителна защита за решаването на казуса с миграцията, който да бъде добра основа за договарянията тази неделя и на идната Лидерска среща в края на месеца.

„ Търговските връзки – още една тематика за бъдещето на Европейски Съюз. В изискванията на възобновление на протекционистични политики, Европа би трябвало да има подобаващите механизми да отбрани бизнеса си, само че цената на това не трябва да бъде комерсиална война “, съобщи министър Павлова пред експертната аутория в Пловдив.

„ Новата действителност – дигитализацията. Революция 4.0 е реалност и Европа би трябвало да се приспособява, с цел да бъде по-конкурентна. Трябва да бъдат взети незабавни ограничения в тази сфера. Българското председателство направи доста по повод завършването на Единия дигитален пазар като належащо изискване за постоянен стопански напредък “, уточни министър Павлова. Според нея, когато приказваме за социална промяна и за прехода към Общество 5.0, належащо е да бъдем съответни, поставяйки фокус върху новите модели на труд и специалности, както и дейно да решаваме обществените проблеми.

„ Българският принос по време на нашето председателство е освен слагането на тематиката за Западните Балканите високо в дневния ред на Европейски Съюз, само че и основаването на разбирането, че районът е една неизменима част от живота на Съюза “, сподели още министър Павлова. В умозаключение пред участниците във форума тя съобщи, че през последните месеци променихме имиджа на България. „ Показахме, че можем да сме мотор, по тази причина би трябвало да бъдем по-уверени “, приключи министър Павлова.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР